Масови гробове на жертви на Голямата чистка на Сталин са открити в Украйна

Сподели статията с твоите приятели:

Масови гробове на жертви на Голямата чистка, организирана от съветския диктатор Йосиф Сталин, през 30-те години на XX век, бяха открити в Украйна.

Украинският институт за национална памет съобщи през уикенда, че са намерени 29 масови гроба в местността Татарка в пристанищния град Одеса.

Гробовете са локализирани, след като историкът Александър Бабич е открил документи в румънски архиви, свидетелстващи за масови екзекуции и погребения в Одеса през 30-те години.

Според документите масовите гробове може да се простират до територията на близко военно поделение.

На този етап се работи за установяване на точния брой мъже и жени, погребани там, но историците вече казват, че това може да са най-големите масови гробове в Украйна.

Няма данни за точния брой на съветските граждани, станали жертви на Голямата чистка на Йосиф Сталин. Според Възпоменателния център за правата на човека в Москва най-малко 12 милиона невинни хора са били затворени или екзекутирани в Съветския съюз между 30-те и 50-те години на миналия век.

Историческият музей на ГУЛАГ в руската столица съобщава, че става дума за около 20 млн. души, от които над 1 млн. са екзекутирани.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *