Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията | |

Сподели статията с твоите приятели:

Председателят на парламентарната група “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова и депутатът Арман Бабикян обявиха, че Ива Митева нарушава Конституцията. 

“Председателят на парламента Ива Митева наруша Конституцията с отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента. Тя е длъжна да го насрочи. Питам Митева защо решава вместо народното събрание дали може да бъде гледан Законът за закриване на бюрото по защита към главния прокурор”, каза Манолова на брифинг пред НС.

По думите й нарушение с изтичането на трите дни вече е правено, включително и от Ива Митева, “но когато става дума за Бюрото по защита тя решава, че няма да свика извънредно заседание”. Според Манолова така е тупана топката, че нито един от законите за съдебната власт да не бъде готов. 

По-рано Митева обяви, че няма да свика извънредно заседание, въпреки че в петък 58 народни представители събраха необходимите подписи. “Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда”, каза още тя пред бТВ.

В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС, допълни Манолова. Тя добави, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста.

Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната.

“Гражданите трябва да са наясно – не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание”, коментира Бабикян. Депутатът от ИБГНИ заяви ,че Министерски съвет може да си избираме през пет месеца и че по шест министри може да се назначават и уволняват на месец. “Някой непрекъснато спира живота на Народното събрание”, каза още Бабикян. 

Този парламент направи това, което Борисов не направи 12 години – повишаване на пенсиите и втората година на майчинството, допълни Манолова.

Относно твърденията на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че си е “чатил” с Манолова председателят на ПГ на ИБГНИ заяви, че очаква Борисов да покаже тези чатове. “Нека си извади телефона и да видим. Той казва, че е истина, а не е”, заяви тя. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *