Лъчезар Томов: Британският щам може да напълни болниците с деца – България

Сподели статията с твоите приятели:

Британският мутант на COVID-19 заразява децата успешно. В Англия по 100 000 деца на седмица биват приети с мултисистемен синдром и 80 000 с лонг ковид. Има и много голяма скрита заболеваемост. Това каза в “Тази сутрин” по бТВ математикът Лъчезар Томов.
“Ако не празнувахме по начина, по който го сторихме на Коледа и ако не бяхме отворили училищата, до 20 януари щяхме да сме стигнали по 60 заразени на ден. Сега имаме около 1000. 4% от тях почиват. 40 покойници на ден е цената, която плащаме”, коментира той.
“При отварянето на училищата и детските градини прогнозата на доц. Кунчев беше, че няма да има голямо заразяване там. Може би са били прави за предишните варианти на COVID-19, но за британският щам това не важи”, подчерта Томов.
Епидемията е случаен процес, има и ненулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това, добави той.
“До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в този цвят ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич”, прогнозира математикът. 
“От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1 500 и 2 500 заразени, но тя не включва възможните развития сега”, добави той.
“Има още 4 млн. българи, които могат да се заразят с коронавирус, защото за новия щам са нужни поне 80% за колективен имунитет, тъй като е много по-заразен”, обясни Томов. 
“За британският вариант не се знае дали преболедували може да се заразят отново, но за южноафриканският е известно, че успешно избягва имунитета. Ако дойде в България щамът от Африка, това че сте минали болестта, нищо не означава”, добави той.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *