Лукашенко положи тайно клетва за нов мандат | |

Сподели статията с твоите приятели:

В сряда президентът на Беларус Александър Лукашенко положи клетва за нов мандат, съобщи официалната информационна агенция Белта. Внезапната инаугурация беше проведен без предварителна официална информация. Церемонията обикновено се предава пряко по държавните телевизии, които този път излъчваха сериали. 

В Минск и няколко други града вече има стихийни протести. 

Церемонията, която обикновено е разгласявана като основно държавно събитие, стана факт след оспорваните от беларуската опозиция президентски избори на 9-и август, които бяха спечелени  от Лукашенко, според официалните власти. Опозицията обаче го обвини в масова фалшификация на изборни гласове. ЕС не признава резултатите от изборите и съответно не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус.

Агенция Белта каза, че Лукашенко е положил дясната си ръка върху копие от Конституцията на Беларус и е положил клетва на церемония, на която са присъствали няколкостотин души.

Това е шестият пореден управленски мандат на Лукашенко, който е начело на държавата от 1994 година насам.

Беларус е изправен пред перспективата за санкции от страна на САЩ и Европейския съюз заради оспорваните избори, последвано от репресии от силите за сигурност на Лукашенко срещу протестите на опозицията с искане за неговата оставка, напомня Ройтерс.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *