Лични лекари сигнализират за недостиг на спринцовки за поставяне на ваксините – България

Сподели статията с твоите приятели:

След проблемите с ваксината на AstraZeneca се очертава и нова пречка при имунизациите у нас. Лични лекари се оплакаха от недостиг на спринцовки за поставяне на ваксините.
Действително се забелязва сериозен спад на желаещите да се ваксинират с препарата на AstraZeneca. Има налични ваксини на Pfizer и на Moderna. Те обаче са предназначени за хората над 65 години, онкоболните и тези на първа линия като лекари и учители.
Личните лекари пък все по-трудно се сдобиват със специални спринцовки, с които да ваксинират пациентите. Може да се наложи да използват обикновени. Така обаче рискуват да губят една на всеки шест дози, които поставят.
И днес през пунктовете единици са желаещите да се ваксинират с AstraZeneca. Има и пациенти, които са с поставена първа игла от препарата и настояват за яснота какво следва.
До края на седмицата трябва да се вземе решение дали и как ще продължи употребата на британската ваксина у нас. Доктор Миндов е поставил първа доза от препарата на 110 свои пациенти.
“Никой не ми се е обадил да каже: “Докторе, до тук бяхме с AstraZeneca. Няма да се ваксинирам или искам друга”, казва той.
Според него, ако спре вносът на AstraZeneca у нас, пациентите с първа доза трябва да минат през специално изследване.
“Бих препоръчал да се видят антителата. Ако има протективен титър , да кажем, края на месец април, лицето да се счита със завършена имунизация, т.е. той в следващите 6 месеца ще има защита. Няма нужда да играем на втора игла”, казва още той.
Изследването не се поема от здравната каса и струва между 20 и 30 лева. Здравните власти обсъждат решение за всички които искат и не искат втора игла на AstraZeneca.
На този фон – изниква нов проблем за личните лекари. Все по-трудно намират инсулинови спринцовки в аптеките, за да поставят ваксини.
“Въобще ги няма. Използването на обикновените спринцовки, които са двукубикови, губи една доза”, казва д-р Миндов.
От Асоциацията на собствените на аптеки потвърдиха пред NOVA, че през последните дни са имали недостиг на инсулинови спринцовки.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *