Липсата на чужди туристи заплашва сезона по морето

Сподели статията с твоите приятели:

По Северното Черноморие посрещнаха първите организирани туристи от Германия за летния сезон. 350 души пристигнаха във Варна с три чартърни полета.

Картината в курорта Златни пясъци обаче не е обнадеждаваща. Алеите са почти пусти, а повечето хотели са затворени. От бранша все пак се надяват с началото на следващия месец потокът от туристи да се увеличи, но това пряко зависи от ситуацията с пандемията от COVID-19, предава bTV.

Пристигането на първите туристи от Германия за това лято беше посрещнато с надежда, че ситуацията по Черноморието може да се промени в положителна насока през следващите седмици.

“Готови сме за летния сезон, но все още няма туризъм. Надявам се, до 3-5 юли да се засилват чартърите, да се засили и присъствието в комплексите”, посочва областният управител Стоян Пасев. Заради липсата на туристи хотелите, които работят в Златни пясъци, са единици.

В един от четиризвездните хотели разчитат на най-съвременни технологии, за да гарантират сигурността на гостите си, но към момента заетостта му е едва около 25%.

“Миналата година сме имали 89% заетост. Българи и румънци са ни основно гостите, като се надяваме румънския пазар да не бъде спрян, защото това ще ни съсипе”, обяснява управителят на хотела.

Хотели по Черноморието свалят цените наполовина

Картината на юг не е по-различна. В Слънчев бряг само двайсетина хотела са готови да посрещат туристи. И в Поморие работят само няколко хотела, с 15-20% от капацитета си. Разчитат на българи и се надяват ситуацията да се стабилизира скоро. В по-малките курорти на юг се забелязват повече туристи, но голяма част от тях почиват в собствените си апартаменти.

По Северното Черноморие очакват през следващите дни да посрещнат и първите организирани туристи от Чехия и Полша. От 1 юли пък трябва да стартират полетите до Варна и на най-големия туроператор в Европа.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *