Латвия направи скандала с Протасевич полезен за Русия

Сподели статията с твоите приятели:

Беларус „изчисти“ латвийското посолство – напълно. Рига постъпи по подобен начин – беларуският посланик и други дипломати са изгонени от страната. Формалната причина за подобни груби жестове е почти комична, но в крайна сметка се дължи на скандала с ареста на опозиционния блогър Роман Протасевич. Той не предвещаваше нищо добро за Беларус или Русия, но латвийците – без да искат, го обърнаха в полза на Русия, пише руският в. “Взгляд”.

Арестът на Роман Протасевич след аварийно кацане на ирландски самолет в Минск ще даде повод за радост на много тесен кръг от хора. Някои от белaруските служители по сигурността ще получат нова звезда на пагона си, някой – награда, някой ще удовлетвори обидените си чувства – опозиционерът обичаше да се подиграва със служители по сигурността на Минск от емиграция – той казваше, че няма да го хванат, защото ръцете им са къси. Оказа се, че не са – дори стигат до небето.

Основният беларусин – Александър Лукашенко, също ще бъде доволен. Случилото се вписва идеално във фирмената му политика – да не забравя нищо, да не прощава на никого. И той наистина си спомни за всичките си врагове, след като миналогодишните протести утихнаха – някой беше уволнен, някой бе изгонен, някой беше разпръснат, някой беше затворен, някой изобщо не оживя, но с течение на времето беларуската държава застигна почти всички, които се противопоставиха на Батка през лятото и есента на миналата година.

Протасевич като редактор на канала Nexta в Telegram с милион абонати е своеобразен брилянт в „железния трон“ на Лукашенко. Миналата година Nexta стана основният ресурс, който отразяваше протестите в Беларус и се опитваше да ги координира.

Заслужава да се отбележи, че Протасевич напусна Nexta месец след началото на протестите – когато те дори не бяха достигнали своя пик, а беларуските власти все още не бяха обявили канала за екстремистки. Ако изходим от факта, че този информационен ресурс, създаден от няколко студенти, се превърна в лост за влияние на силите срещу Лукашенко на Запад, точно тези сили отблъснаха Протасевич от проекта, лишавайки го от пари, влияние и статут. Той стана обикновен опозиционен блогър, а такива има хиляди.

Последиците от тази операция на специалните служби обаче ще бъдат много сериозни. Например цялата тази история ще завърши зле за беларуската гражданска авиация. Въпросът е само доколко строго ще бъдат приложени санкциите и колко държави ще се присъединят към тях. Единият вариант е забрана за полети и транзитно преминаване за беларуските авиокомпании (това вече е направено от Великобритания и страните от ЕС). Вторият вариант е да се спрат полети до Беларус (това вече е направено от германската Lufthansa и редица други компании). Третият вариант е да се откаже приемането на полети, преминаващи през въздушното пространство на републиката, както направи Литва.

Литовците ще се опитат да наложат тази опция на целия ЕС – и, съдейки по настроението в неговия елит, те може и да успеят: Брюксел вече препоръча европейските авиокомпании да тръгнат по този път. Тогава Беларус всъщност ще се превърне в забранена за полети зона. Руските самолети също ще трябва да отговарят на изискванията.

В този случай може да се очаква, че самолетните билети ще поскъпнат. Беларуският бюджет ще загуби транзитни плащания. „Белавия“ ще фалира. Това е основният сценарий за близкото бъдеще на най-близкия съсед и партньор на Русия. Може да има и други последици – също неприятни. И абсолютно нищо не предвещаваше да се случи нещо приятно, но след това думата взеха латвийците – и неочаквано насочиха ситуацията в полза на Русия.

Сега Латвия е домакин на световното първенство по хокей на лед – същото, което трябваше да се проведе от Беларус, но домакинството бе отнето като част от санкциите. По този повод в Рига беше поставена композиция от флагщоци със знамената на всички държави, участващи в надпреварата. В понеделник бяха сменени два флага: вместо руския бе закачен олимпийският, вместо беларуския – бяло-червено-бялото знаме, използвано от опозицията.

С руското знаме всичко е ясно, с изключение на това как се е озовало в Латвия, като се има предвид истерията от шампионата по шахмат. Що се отнася до беларуското, идеята за тази акция принадлежи на кмета на Рига Мартинс Стакис, той лично замени знамената като реакция на инцидента с Протасевич. „Вдигнахме знамето на Беларус, което ми беше поверено от политически бежанци“, обясни кметът.

Флагщоците бяха неофициална акция, но времената са бурни – всички са на нерви. Поради това реакцията на Минск беше изключително остра – те обявиха експулсирането на всички латвийски дипломати, включително посланика. Рига отговори със същото. Всъщност това се превърна в скъсване на дипломатическите отношения между двете държави. И това е същият повод за радост, който беше обявен по-горе.

Въпросът е в пристанищата на балтийските републики, които Беларус използва за претоварване и износ на своите стоки. Русия отдавна предлага на Минск да използва нейните пристанища, които вече са преминали през модернизация – например пристанището в Уст-Луга. Минск обаче отказа, позовавайки се на факта, че уж е „много по-скъпо“.

След избухването на протести в Беларус и рязкото влошаване на отношенията със Запада, Лукашенко все пак даде зелена светлина за прехвърлянето на товарните потоци към руските пристанища. На практика изпълнението на това решение се забави, но през февруари тази година руско-беларуското споразумение беше окончателно подписано. Литва се оказа основната жертва, което не е изненадващо – заедно с Полша тя играе ролята на главен прокурор на Лукашенко в ЕС и щаба на белоруската опозиция.

Латвия, противно на принципа на балтийската солидарност, се държеше по съвсем различен начин – избягваше грубите изявления и не бързаше да се кара с Минск. Причината са загубите, понесени от местните железници и пристанища от факта, че Русия преориентира товарния трафик към собствената си инфраструктура. Републиката просто не можеше да си позволи загубата на транзит на беларуски стоки.

Сега цялата тази дипломация и опитите за преминаване „между капките“ бяха отменени с едно действие на кмета на Рига. Той е сравнително млад мъж (на 41 години) и неопитен в политиката – неговата партия „Развитие/За!“ спечели миналогодишните избори за Общинския съвет на Рига с лозунги като „За всички добри, срещу всички лоши“, поради разочарованието на хората в столицата от „старите“ партии и на фона на корупционни скандали в „Съгласие“ на Нил Ушаков, за когото в Русия беше обичайно да се пише като за „руския кмет на Рига“.

Вярно е, че министърът на външните работи Едгар Ринкевич, който заема тази длъжност от почти десет години, лично присъства на акцията. Очевидно той просто не е смятал, че замяната на знамената ще засегне Лукашенко.

Засегна го. И сега, след реалния срив на отношенията, Латвия, следвайки Литва, ще загуби печалби от беларуски стоки, след като ги отстъпи на Русия. И ако това не е повод за радост!

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *