Кризата с Covid-19 може да погълне 1 трилион долара

Сподели статията с твоите приятели:

Световната икономическа криза, породена от коронавируса, може накрая да погълне един трилион долара на МВФ. Това предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя уточни, че още не се е стигнало до тази ситуация.

Кристалина Георгиева подчерта, че засега 3/4 от кредитния капацитет на МВФ е достъпен, но по думите ѝ “може да се озовем на място, където ресурсите на МВФ да бъдат подложени на изпитание, но още не сме стигнали дотам”.

На виртуална конференция, организирана от Reuters, тя отбеляза, че засега не е ясно дали икономическото възстановяване ще става без пробив в усилията за изработване на ваксина и вирусът ще продължи да се разпространява по света.

Във вторник фондът прогнозира, че предстои по-дълбока от очакваната глобална рецесия заради фалитите на бизнеси, ограниченията за пътуване и мерките за социално дистанциране, които все още са в сила в много страни. Очаква се световният БВП да се свие с 4,9 на сто през тази година, а до края на следващата общите загуби да достигнат до 12 трлн. долара.

Възстановяването от рецесията, предизвикана от COVID-19, трябва да започне още докато вирусът е при нас, смята ръководителят на МВФ.

“Ние ще трябва да имаме възстановяване, което се осъществява, докато вирусът още е при нас. През април все още имаше надежда, очакване, и аз не знам как точно да го нарека, че пандемията ще приключи. Сега вече знаем, че през 2020 г. може да има частично възстановяване, но то ще бъде заедно с пандемичната ситуация. Също така ние знаем, че моделите за епидемиологичното развитие са много по-точни, защото здравните експерти познават ситуацията по-добре”, отбеляза Георгиева.

Тя подчерта, че светът не трябва да спира борбата с климатичните промени и изрази оптимизъм, че младото поколение няма да остане безмълвно за опасността от променящата се природа.

По думите ѝ, именно зелените политики трябва да бъдат в основата на икономическото възстановяване от коронакризата.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *