Кредитната ваканция ще продължи 9 месеца. БНБ обяви новите срокове за кандидатстване

Сподели статията с твоите приятели:

Всеки, който иска да разсрочи свои задължения към банки, може да кандидатства до 23 март догодина. Това става ясно от актуализираните правила за т.нар. кредитна ваканция, обявена заради епидемията от коронавирус в България. Българската народна банка (БНБ) публикува в петък реда и условията за кандидатстване на фирми и граждани.

Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 г., но не за по-дълъг период от 9 месеца. Според данните на Централната банка към края на октомври тази година са били одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8,5 млрд. лв., съобщи БНР.

Срокът за произнасяне на банките по молби за отсрочване на задължения е до края на март 2021 г., става ясно още от съобщението на БНБ. Условието е фирмите и хората, които кандидатстват, да са обслужвали редовно кредита си или да имат просрочие не по-голямо от 90 дни към датата на канидатстване.

Създава се и възможност задълженията, за които е била подадена молба за отстрочване преди 30 септември тази година, да могат да бъдат отсрочени допълнително като общият период не надвишава 9 месеца.

До десет работни дни банките трябва да предоставят оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на кредитополучателите след изтичането на кредитната ваканция, информират още от БНБ.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *