Коронакризата провокира световно “дългово цунами”

Сподели статията с твоите приятели:

Коронавирусната криза тласна световния дълг до нов рекорден връх от над 272 трлн. долара през третото тримесечие, съобщи Институтът за международни финанси (IIF), като предупреди за “атаката на дълговото цунами”, предаде CNBC.

Очаква се световният дълг да счупи нови рекорди през следващите месеци, достигайки 277 трлн. долара до края на годината, което би представлявало цели 365% от световния брутен вътрешен продукт. Какво ще е икономическото наследство за бъдещите поколения?

Това се случва, след като правителствата по света засилиха подкрепата за компаниите и гражданите си на фона на световната пандемия, която принуди хората да си останат вкъщи. Бизнесът също трябваше да търси алтернативно финансиране, тъй като икономическата дейност почти замря заради Covid-19 през пролетта. И двете събития доведоха до по-големи заеми и следователно до по-голяма задлъжнялост.

“Насърчен от рязкото нарастване на правителствените и корпоративни заеми, докато не отмине коронавирусната пандемия, световният дълг се е увеличил с 15 трлн. долара през първите 3 тримесечия на 2020 г. и сега надхвърля 272 трлн. долара”, се посочва в последния доклад Global Debt Monitor на IIF.

Сред развитите държави дългът се повиши до над 432% от БВП през третото тримесечие –увеличение с цели 50% спрямо 2019 г. Почти половината от този ръст на дълга се дължи на САЩ, които приложиха едни от най-големите антикризисни стимулиращи пакети в света за над 3 трлн. долара.

В еврозоната правителствените действия доведоха до увеличаване на държавния дълг с 1,5 трлн. долара за същия период, достигайки 53 трлн. долара. Това все още е под рекорда за региона на единната валута от 55 трлн. долара през второто тримесечие на 2014 г., когато еврозоната се справяше с дълговата криза. Коронакризата върна Европа в капана на дълга

На развиващите се пазари нивата на дълга пък нараснаха до над 248% от БВП, като Ливан, Китай, Малайзия и Турция отбелязаха най-големи ръстове на дълга на нефинансовия сектор.

Пандемията от коронавирус обаче не е единственият фактор, който допринася за огромното ниво на световен дълг. “Темпът на натрупване на световен дълг е безпрецедентен от 2016 г. насам, нараствайки с над 52 трлн. долара”, отбелязва Институтът за международни финанси.

“Въпреки че около 15 трлн. долара от този скок е регистриран през 2020 г. на фона на пандемията Covid-19, натрупването на дълг през последните 4 години далеч надхвърля нарастването с 6 трлн. долара през предходните 4 години”, допълва IIF.

По-големите нива на дълга излагат правителствата, компаниите и домакинствата на по-висок риск по време на икономически спад, тъй като те са длъжни да обслужват този огромен по размери дълг.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *