Комисията LIBE на Европарламента подкрепи протестите в България

Сподели статията с твоите приятели:

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепя еднозначно протестите в България.

“Изразяваме еднозначна подкрепа за народа на България в неговите легитимни искания и очаквания за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация”, се казва в резолюцията приета с 35 гласа “за”, 30 “против” и един въздържал се.

Гласуването беше политически оцветено. Членовете от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, отхвърлиха проекта за резолюция. Евродепутатите от групите на Социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените и някои от по-малките групи подкрепиха резолюцията. От българските евродепутати в гласуването участваха Елена Йончева и Петър Витанов от БСП, които подкрепиха документа, а Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО бяха против.

Резолюцията отбелязва “необходимостта от провеждането на сериозно, независимо и активно разследване и постигане на резултати в сферата на борбата с корупцията”. Споменати са конкретно случаите със записите с глас, който прилича на този на Бойко Борисов, Апартаментгейт, къщите за гости, танкера “Бадр” и плажа на Росенец.

Мнозинството в комисията LIBE изразява съжаление с развитието на Бългаирия, “довело до значително влошаване по отношение на върховенството на закона, демокрацията и основните права”. Споменават се независимостта на съдебната система, неизпълнените препоръки на Венецианската комисия за възможност за разследване на главния прокурор, влошената медийна ситуация, речта на омразата към малцинства и други.

Резолюцията ще бъде предложена за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент, който в понеделник ще проведе специално обсъждане за ситуацията в България.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент отговаря за защитата на гражданските свободи и правата на човека, включително тези на малцинствата, изброени в Хартата на основните права на Европейския съюз.

В края на август тя проведе закрито заседание, на което трябваше да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Вместо тях обаче, в заседанието на евродепутатите участваха вицепремиерът Екатeрина Захариева, тогавашният зам.-министър на правосъдието и настоящ министър Десислава Ахладова, както и заместник главният прокурор Красимира Филипова. Трите трябваше да отговарят на критични въпроси за статута на главния прокурор, конкретни висящи разследвания, свободата на медиите в България и други.

Впоследствие прокуратурата обяви в свое официално прессъобщение, че изслушването на заместничката на Гешев пред LIBE е било организирано по инициатива на българското държавно обвинение. Това предизвика остра реакция от евродепутати от т.нар. Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права (DRFMG) към Европарламента.

Преди две седмици от DRFMG изпратиха общо 29 официални въпроса до кабинета на Борисов и оглавяваната от Гешев прокуратура. Сред темите, от които се интересуваха евродепутатите, бяха предложените от управляващите промени в конституцията, предприети ли са действия във връзка с разследването за пране на пари в Барселона, с което беше свързано името на Борисов, както и изтеклите телефонни записи, за които се смята, че са с негово участие.

В списъка имаше и директен въпрос към Гешев за това дали е готов да коригира „фалшивата информация“, че изслушването на заместничката му е било по инициатива на българската прокуратура. Освен това държавното обвинение трябва да изясни какви са конкретните действия, предприети в борбата срещу корупцията, дали политици са били разследвани и обвинени за корупция и представители на от кои политически партии са.

Единствената официална реакция на изпратените в средата на септември въпроси засега дойде от вицепремиера Красимир Каракачанов, който ги определи като „параван“ за „натиск с всички сили и средства срещу България, като национална държава, срещу християнството у нас“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *