Колко пари имат германците?

Сподели статията с твоите приятели:

Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са прехвърлили психологическата граница от 7 трилиона евро. Само през първото тримесечие на 2020 г. сумата е нараснала с близо 200 млрд. евро. Какво е обяснението, разкрива Deutsche Welle.

Паричните спестявания на германците счупиха всички рекорди и за пръв път надхвърлиха гигантската сума от 7 трилиона евро. Както съобщи Bundesbank, в края на месец март частните домакинства са притежавали около 7143 милиарда евро, което е със 192 млрд. повече от края на 2020 г. Коронавирусът прави германците все по-богати

Причина за това рязко нарастване в сравнение с предходните тримесечия са били най-вече печалбите от промените на борсовите курсове. От изнесените данни обаче не става ясно как точно е разпределено това финансово имущество.

В изнесените цифри централната банка включва пари в брой, ценни книжа, банкови влогове и застрахователни полици, но не и недвижими имоти.

КОЛКО ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИШ, ЗА ДА СИ БОГАТ В ГЕРМАНИЯ

В пандемията – по-ниски разходи на домакинствата

Ограничителните мерки заради пандемията лишиха много хора от възможността да харчат парите си. Бяха отменени много пътувания, а затварянето на ресторанти и магазини сви потреблението. Според данни на Федералната статистическа служба Destatis, през 2020 г. разходите на домакинствата само в Германия са спаднали с 5,4%. Парите са отивали в спестовната касичка включително и поради страха на хората от заетостта на непълен работен ден или от безработица.

3000 ЕВРО ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ – МНОГО ИЛИ МАЛКО СА?

С КОЛКО ПАРИ ЖИВЕЯТ ДОМАКИНСТВАТА В ГЕРМАНИЯ? 

Прогноза: Ръстът на спестяванията ще продължи

През 2020 г. ръстът на спестяванията е скочил с рекордните 16,2%, т.е. от всеки 100 евро месечен доход семействата са заделяли настрана по 16 евро. Икономическите експерти предполагат, че в резултат от ваксинациите и разхлабването на мерките хората ще наваксат донякъде пропуснатото потребление. Въпреки това финансовите натрупвания вероятно ще продължават да растат благодарение на нарастващата стойност на акциите и инвестиционните фондове.

За настоящата година банката DZ Bank прогнозира спестявания в размер на 7,6 трилиона евро, а през 2022 г. те могат да се доближат и до границата от 8 трилиона евро.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *