Колко допълнителни дози ваксина ще получи България? – България

Сподели статията с твоите приятели:

България ще получи 1 259 728 допълнителни дози ваксина през следващите три месеца чрез механизъм за солидарност. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Facebook.  
“19 страни членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с ЕС доставки от страна на компанията AstraZeneca”, уточнява министър-председателят.
 
Припомняме, че снощи стана ясно, че заедно с Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получим общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Те са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. дози, която бе договорена между ЕК и фирмата-производител. Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани. 
Премиерът посочи, че снощното решение е показало солидарността на държавите и готовността им да се откажат в полза на друга страна. 
“Благодарение на колегите от Европейския съвет, на председателя Шарл Мишел, както и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приехме единен подход за преговори и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании. Без него много държави щяха да бъдат поставени в сложна ситуация. Но ние показахме, че Съединението прави силата. Само единен ЕС – означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност”, категоричен е Борисов.
Министър-председателят отчете, че пикът на вълната у нас вече върви надолу, ваксинираните стават повече от заразените, а оздравелите достигат броя на инфектираните.
 

По време на живо включване министър-поздрави началника на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски, който е станал дядо. 
“На проф. Мутафчийски да му е честит внукът – Виктор. Венци и Виктор са близки. Така че да му е жив и здрав и той на нас”, пожела Борисов.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *