Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Сподели статията с твоите приятели:

Средно 5400 лева е заплатата на топ програмист у нас за 2020 г., според сайта salaryexplorer.com, който сравнява обявените суми в обявите за работа у нас. Минималната заплата, от която започва един младши ИТ специалист в международна фирма е 1700 лева, като под 2300 лева взимат едва 25% от програмистите у нас.

Цели 50% взимат над средната заплата за сектора, която за тази година е 3380 лева. Останалите, предимно опитни ИТ специалисти, могат да се похвалят с доходи над 4480 лева месечно.

При формиране на заплатите на ИТ специалистите най-голяма тежест имат годините опит, като тези с 2 до 5 години опит печелят средно с 32% повече от новите служители. С 36% по-голяма залата са тези с 10-годишен опит на позицията си. При тях заплатата може да стигне 7000 лева месечно.

Макар работещите в сектора на финансите да са традиционно добре заплатени, България е сред европейските страни, в ĸoитo cpeднaтa зaплaтa в този бранш e нaй-ниcĸa. Минималната заплата ще се определя според професията

Най-добре платените финансисти у нас са специалистите по счетоводство и одит, които пoлyчaвaт cpeднo по 1920 лeвa на месец. По-малко получават само в Румъния (средно около 780 евро и малко над 1500 лв.), показват данните на компанията за парични преводи MoneyTransfer.

Заплатите на финансистите в страни като Швейцария, Лихтенщайн и Люксембург са в пъти по-големи, започвайки от над 5800 евро или повече от 11 000 лв. и достигайки 8900 евро или 17 000 лв. месечно.

Заплатите на ИТ мениджърите не са най-високите у нас, според класация на сайт, който сравнява средните заплати на индустриите у нас. Средният месечен доход на ИТ мениджърите е на второ място, а на първо са топ мениджърите – директори на компании, маркетинг директори, регионални мениджъри и други. Колко българи вземат над 9000 лева месечно?

В този сегмент най-високата заплата достига 8000 лв. на месец, а средната е 3500 лева, малко по-висока от средната за разработчиците на софтуер. В топ пет на високи средни заплати влизат фармацията (2150 лв.), застрахователи (1800 лв.), човешките ресурси (1600 лв.).

Най-ниски заплати плащат в текстилната индустрия, където една шивачка взима средно по 800 лева.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *