Китай удари с жестока глоба Alibaba

Сподели статията с твоите приятели:

Китай наказа с рекордна глоба от 18 млрд. юана (2,75 млрд. долара) Alibaba Group Holding, след като антимонополно разследване установи, че гигантът за електронна търговия е злоупотребявал с господстващото си положение на пазара в продължение на няколко години.

Глобата, която се равнява на около 4% от приходите на Alibaba в Китай през 2019 г., идва на фона на репресиите срещу технологичните гиганти и бележи рязък завой в политиката на страната към интернет гигантите, предава Reuters.

Бизнес империята Alibaba е под особено тежък регулаторен контрол в Китай след ожесточената публична критика на нейния основател милиардерът Джак Ма през октомври.

Месец по-късно властите провалиха планираното първично публично предлагане на стойност 37 млрд. долара от Ant Group, финансовото подразделение на Alibaba, а след това китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) обяви антитръстовата си проверка на компанията през декември.

Макар че глобата доближава Alibaba до разрешаването на антитръстовите ѝ проблеми, Ant е задължена да се съгласи на регулаторно преструктуриране, което се очаква рязко да намали оценките ѝ и да регулира нейния бизнес.

“Това наказание засега ще се разглежда от пазара като закриване на антимонополното дело. Това наистина е най-известният антимонополен случай в Китай”, казва Хонг Хао, ръководител на научните изследвания BOCOM International в Хонг Конг.

“Пазарът очаква някакво наказание от известно време … но хората трябва да обърнат внимание на мерките извън антимонополното разследване”, подчертава той.

Прегрешението на Alibaba

Пазарният регулатор е установил, че Alibaba е “злоупотребявала с господстващо положение на пазара” от 2015 г., като е попречила на търговците си да използват други онлайн платформи за електронна търговия.

Тази практика нарушава китайския антимонополен закон, тъй като възпрепятства свободното движение на стоки и накърнява бизнес интересите на търговците, твърди регулаторът и разпорежда на Alibaba да извърши “цялостни корекции”, за да засили вътрешното съответствие и да защити правата на потребителите.

Компанията приема наказанието и “ще гарантира спазването му с решителност”. “Ще се справим открито и ще работим заедно”, заяви главният изпълнителен директор Даниел Жанг в бележка до служителите, видяна от Reuters. “Нека се усъвършенстваме и започнем отново заедно като едно цяло”, призовава той.

Глобата, наложена на Alibaba, е над 2 пъти по-голяма от 975-те млн. долара, платени в Китай от Qualcomm, най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони в света, през 2015 г. за антиконкурентни практики.

“Налице са слабости в големите технологични акции на Китай и мисля, че тази глоба ще се разглежда като еталон за всякакви други санкции, които биха могли да бъдат приложени към останалите компании”, отбелязва Луи Це, управляващ директор в Wealthy Securities в Хонг Конг.

Ясен политически сигнал

С глобата за едно от най-успешните си частни предприятия, китайските власти изпълнява заплахите си да ограничи т.нар. “икономика на платформите” и да овладее гигантите, които играят доминираща роля в потребителския сектор на страната.

“Глобата на Alibaba засилва вероятността да има щети върху други китайски интернет гиганти”, каза Франсис Лун, главен изпълнителен директор на GEO Securities в Хонконг. “Ръстът им беше огромен, а правителството си затвори очите и им позволи да извършват неконкурентни практики. Те вече не могат да го правят.”

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *