Китайската икономика изненада всички в трудната 2020 г.

Сподели статията с твоите приятели:

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 2,3% през 2020 г., според официални данни, потвърждаващи, че икономиката на азиатската страна е устояла на пандемията и в контекста на глобално икономическо свиване, съобщава RTVE, предаде БГНЕС. 

Въпреки че цифрата е най-ниската от 1976 г. насам, ако се изпълнят глобалните прогнози, Китай ще бъде една от малкото световни икономики, регистрирали икономическа експанзия и единствената световна сила, която го прави.

През последното тримесечие на годината китайският БВП е нараснал с 6,5% на годишна база, затвърждавайки пътя на възстановяване след 6,8% колапс между януари и март, най-трудните месеци на пандемията в азиатския гигант, които бяха придружени от седмици на икономическа парализа след лунната Нова година. След това икономиката се възстанови с 3,2% през второто тримесечие и 4,9% през третото.

“Националната икономика се възстановяваше стабилно и основните цели за икономическо и социално развитие бяха постигнати дори по-добре от очакваното”, се казва в изявление на Националната статистическа служба (ONE). Напредъкът от 2,3% надминава и очакванията на международните институции, чиито последни прогнози са за около 2%. 

Припомняме, по-рано този месец МВФ прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020-та и със 7.9% през 2021-ва година.

В номинално изражение общото богатство на Китай през миналата година възлиза на 101,6 трлн. юана (15,68 трлн. долара, 12,98 трлн. евро).

Други данни като продажбите на дребно, които са намалели с 3,9% на годишна база, също са публикувани, нещо, което за някои анализатори показва, че възстановяването в Китай се дължи на предлагането, а не на търсенето.

Междувременно промишленото производство се е повишило с 2,8% през цялата година, инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 2,9%, а официалният процент на безработица в градовете остава на същите нива като през 2019 г. – 5,2%.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *