Кирил Вълчев – последно сбогом с Радосвет Радев: Беше вдъхновяващ!

Сподели статията с твоите приятели:

Радосвет би се усмихнал на поредната латинска сентенция като тези, с които понякога започвах есето си в “Седмицата” и коментарите в “Денят” и “Точно в един” или цитирах на организирани от него събития, които 28 години ми доверяваше да водя …

 

Името е съдба.

 

Радосвет Радев.

 

Нали чувате два пъти “радио” в това име …

 

Когато му казваха “Радо”, на мен понякога ми се струваше, че чувам “Радио” …

 

Той сложи “рад”, прочетено на обратно, и в името на радиото, което създаде и всеки свързваше с него – Радосвет Радев, Дарик.

 

А трите “R” на зарчето станаха повече от лого – те са символ на неговата съдба, в която, каквото и да правеше Радосвет, винаги му се падаше Дарик радио.

 

Думата “радио” идва от латинската “radius”, която означава “лъч”. Дарик радио на Радосвет Радев беше наистина лъч – лъч на свободата и независимостта.

 

Мнозина тези дни писаха за свободата, която има в Дарик радио и аз няма да добавя нищо ново като повторя, че Радосвет никога не поиска предварително да знае какво ще кажа или попитам в най-важното политическо предаване на неговото радио. Чуваше коментарите и въпросите ми в ефир и не ми търсеше сметка за тях. Той имаше доверие на гласовете в радиото му, през което преминаваха почти всички успешни журналисти в съвременна България. А имаше вяра на хората не само в Дарик, ако съдим по участието му в компании с “доверие” в наименованието.

 

В Дарик канехме всички с всякакви мнения, а най-сигурният начин да бъдеш абсолютно независим е когато осъзнаваш, че зависиш от всеки. Радосвет казваше, че и след изборите ще живеем заедно и дори през напрегнатите предизборни кампании успяваше да запази радиото си наистина като медиа – равно далеч и еднакво близък посредник в споровете.

 

Съдбата на радиото на Радосвет беше почти три десетилетия да подрежда дните на България понеже корените на “рад” и “ред” са общи. Според индоевропейския ни праезик “радост” означава да си “в ред”, “радостен” е да си готов. Радосвет подготви годно място, където българите да говорим как да подреждаме по-добре съществуването си. И така в дни на гняв, тъга, срам, страх от ефира на Дарик идваше упование, че радостта предстои. 

 

Името на Радосвет го беше обрекло да носи радост на света. 

 

Понякога понасяше повече, отколкото можеше да носи, но кой е този, който успява да носи всичко, отредено от съдбата … Към личните предприемачески начинания в последните години прибави работата като председател на Българската стопанска камара и все повече – дори в свой ущърб – насочваше към общия интерес усета си към парите, който му беше донесъл собствения бизнес успех. 

 

Носещ радост на другите, сам радостен ли беше Радосвет?

 

Заради публичността на поприщата си той беше пред всички, когато посрещаше неуспехите, провалите, компромисите, разочарованията, с които върви всеки живот. И всеки до него може да потвърди, че имаше добро сърце, което страдаше когато беше принуден да се разделя с хора в работата и да се отказва от развитие на някое предприятие. Страдаше и от съмненията на някои в неговото начало на успеха му, който той три десетилетия непрекъснато потвърждаваше, че заслужава – за разлика от мнозина други, пропилели шансовете си по пътя. Поемаше злобата търпеливо без да се озлоби. Смъртта точно от сърдечен удар се оказа последното потвърждение за чуствителността на неговото сърце.

 

Но името на Радосвет го беше предопределило да бъде радостен. Просто трябваше да свърже с невидимата нишка, която крепи живота, радостта с удовлетворението от нещата, които прави. А според Колелото на емоциите на американския психолог Робърт Плутчик радост плюс доверие означава любов. Дали времето стигна на Радосвет да свърже радостта с удовлетворението и да разбере в каква голяма любов всъщност премина земния му път …

 

Със сигурност го е разбрал понеже той беше наречен и да вижда светлото. 

 

Виждаше най-добрия град за живеене в България когато повечето не виждаха нищо добро изградено в българския живот … Виждаше Политик на годината в години, в които мнозина ненавиждаха политиците … Виждаше Мъж на годината и 40 успешни българи до 40 …

 

Радосвет беше вдъхновяващ. 

 

Толкова вдъхновяващ, че превръщаше звука в цвят, което само художниците на пленерите на Дарик радио могат да обяснят как става. 

 

Аз мога само да опиша вдъхновението в далеч по-обикновени моменти, което получавах почти всеки ден когато най-често в късния следобед присядах на облегалката на масленозеления фотьойл срещу бюрото му да обсъждаме неща, в които първоначално виждах повече досадата на ежедневието, а Радосвет си представяше поредно начинание … Същият масленозелен фотьойл заварих в кабинета в БТА, където той ме насърчи – въпреки затруднението за Дарик радио – да отида като генерален директор след като си отиде общият ни приятел Максим Минчев … И да понеса отговорност за други хора, която преди не разбирах добре колко е тежка, защото Радосвет успяваше решенията му да изглеждат като естествена част от съдбата на онези, с които работеше, но познаваше сякаш са му най-близки на света …

 

Името предопредели Радосвет да създаде не просто едно радио, а един свят. 

 

И наследниците му не трябва да оставят светът на Дарик да си отиде … Всъщност това няма как да стане, защото името на Радосвет буквално остана в Рада и Света, а също във всичко, което предаде и на Борис и Христо. 

 

Името беше предопределило и Радосвет да бъде вярващ в Бога – Святият в абсолютния смисъл. За него чистотата на сърцето и на намеренията на човека бяха святи в години, в които се случваше да изглежда, че в обществото ни няма нищо свято. 

 

Радосвет беше Божи човек и Господ му даде по лек начин да се преобрази на Преображение. Внезапната смърт го изпрати при небесните блага, които на този ден Христос учил апостолите Йоан, Петър и Яков как трябва да виждат отвъд земните си помисли. 

 

Утехата на всички, които обичахме Радосвет, е, че сега душата му лети на крилете на радостта да се подреди сред светлината на седмото небе, където ще продължи да слуша своето Дарик радио.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *