Кацаров е сезирал прокуратурата за нарушения на Борисов, Ананиев и Ангелов по детската болница

Сподели статията с твоите приятели:

Министерството на здравеопазването е изпратило на Специализираната прокуратура сигнал с данни за нарушения на бившите управляващи във връзка с проекта за изграждане на детска болница в София. Това съобщи в четвъртък служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на дебат по темата в пленарната зала на парламента.

От думите му стана ясно, че в сигналът са посочени действия на „всички длъжностни лица, ангажирани по този казус“, включително на бившия премиер Бойко Борисов и бившите му здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

Като най-сериозното установено нарушение по случая Кацаров посочи обстоятелството, че създадената държавна компанията за управление на проекта за детска болница е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на “Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това.

Бившите управляващи бяха сключили договор за изграждане на специализираното лечебно заведение в недовършен строеж в двора на Медицинска академия в София. На 23 юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, модерна сграда. В края на юли беше прекратен и договорът с ГБС.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Правителството на ГЕРБ възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те, въпреки масовата съпротива от педиатри и родители.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *