Камарата на представителите в САЩ може да премахне думите с полови определения от правилника си | |

Сподели статията с твоите приятели:

Текстове, внесени за гласуване в американската Камара на представителите (долната камара на Конгреса), могат да елиминират всички свързани с пола думи от нейния правилник, съобщава “Бизнес инсайдър”. Това значи да се пренапишат текстове, съдържащи понятия като “майка”, “баща”, “син”, “дъщеря”, “той” и “тя”.

Предлагат се още десетки замени на понятия с полово неутрални думи, както и създаване на Служба за разнообразие и приобщаване.

Предложението е внесено от говорителя на Камарата – Нанси Пелоси от Демократическата партия и от председателя на комисията по правилника Джеймс Макгавърн. Думата председател (chairman), впрочем, също може да бъде заменена с неутралното chair (председателстващ). В прессъобщение демократът Макгавърн коментира, че промените насърчават включването и разнообразието и зачитат всички полови идентичности, като заменят местоименията и семейните отношения в правилата на Камарата с полово неутрални понятия.

Нанси Пелоси нарече предложението “смела реформа”, която отразява възгледите и ценностите на пълната гама на исторически разнообразното демократично мнозинство в Камарата.

Тази стъпка предизвика гневната реакция на представители на републиканците. Председателят на тяхната група в Камарата Кевин Маккарти заяви в туитър, че усилията на демократите са глупави и се подписа като “Баща, син и съпруг”.

Част от предложените промени в текстовете на правилника са:

– внук, внучка (grandson, grabddaughter) – внуче (grandchild);

– подава неговата/нейната оставка – подава оставка;

– той/тя – член, делегат, резидент;

– баща, майка, син, дъщеря, съпруг, съпруга – родител, дете, съпрузи.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *