Калифорнийският университет дава $73 млн. за обезщетения на 6600 жертви на сексуално посегателство | |

Сподели статията с твоите приятели:

Калифорнийският университет се съгласи на споразумение да обезщети със 73 млн. долара жертвите на обвинения в сексуално посегателство бивш свой служител д-р Джеймс Хепс, съобщи Си Ен Ен.

Той е работил почасово като гинеколог в студентския здравен център към Калифорнийския университет в Лос Анджелис от 1983 до 2010 г. и е бил нает за постоянно през 2014 г. През юни 2019 г. Хепс е арестуван и обвинен в сексуално посегателство на двама свои пациенти, като той не се признава за виновен. 

Предварителното споразумение, което трябва да бъде одобрено от федерален съдия, изисква Калифорнийският университет да създаде фонд за изплащането на обезщетенията на 6600-те жертви, включени в колективния иск, иницииран от 7 жени. Съгласно решението на съда всяка една от жертвите на посегателството трябва да получи минимум 2500 долара. В зависимост от нанесените вреди (физически и психически) сумата на обезщетението може да бъде и по-висока. 

“Г-н Хепс пледира невинен, откакто беше обвинен за първи път и така предложеното споразумение не променя позицията му. Не включва признаване на вина или отговорност от страна на д-р Хепс по нито едно от обвиненията срещу него. Тъжно е, че ръководството на Калифорнийския университет е взело решение за споразумението без нито веднъж да разпитат обвинителите на д-р Хепс под клетва в съда “, заяви Леонард Ливайн, адвокатът на Джеймс Хепс. 

Хепс ще бъде изслушан в съда на 7 декември. 

След ареста на лекаря много жени са обявили, че той им е отправял “неподходящи реплики и сексуални намеци”, свалял дрехите или халатите им “със сексуален маниер”, без позволение, или ги е докосвал по неподходящ начин.

 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *