Как ще посрещне Радев предложението депутатите да му подготвят международните срещи?

Сподели статията с твоите приятели:

Политологът Огнян Минчев коментира във Фейсбук предложението на Велизар Шаламанов от “Демократична България” депутатите да подготвят политическа рамка за международните срещи на Румен Радев.

“Навлизаме в дълбока институционална криза. Очертава се да бъдем държава без стабилна изпълнителна власт за неопределен период от време в процеса на силно влошаване на международната стратегическа среда – включително в непосредствена близост до България. Предложението на Шаламанов е изключително необичайно – парламентът да подготвя рамка за международни срещи на президента. Но макар и необичайно, може да се окаже необходимо”, коментира Огнян Минчев.

“Румен Радев е президент, чиято международна дейност е силно ограничена в сравнение с тази на неговите предшественици. Инициативите на Радев във външната политика на България са спорадични и повърхностни. През юли предстои София да организира годишна среща на инициативата “Три морета”, но ползи от това домакинство засега не се очертават.

Международният образ на настоящия президент е силно натоварен с последователна лобистка дейност за “сваляне” на международните санкции от Русия – факт, който не способства за изграждане на българската позиция в набиращата днес скорост нова конфронтация между Запада и Москва.

Шаламанов и колегите му могат да предложат някакъв формален дневен ред за международно участие на Радев. Как обаче самият президент ще посрещне подобно предложение и в каква степен ще го реализира – отговор на тези въпроси е твърде трудно да бъде даден”, категоричен е политологът.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *