Как да изберем сноуборд екипировка и какво е важно за безопасното пързаляне

Сподели статията с твоите приятели:

Зимният ски сезон започна, а с него и подготовката на запалените скиори и сноубордисти. Време е да се погрижим за екипировката и да си напомним важни правила в планината. В повечето случаи се говори за скиорите, но този път ще поговорим за сноуборидистите, които в повечето случаи са млади хора. БНР представи съветите на специалистита как да изберем сноуборд екипировка и какво е важно за начинаещите, какво да е безопасното поведение на пистата:

Важно е да започнем зимния сезон с физическа подготовка, за да можем да избегнем травми, категоричен е треньорът по сноуборд Крис Драгошинов. Една загрявка преди първото спускане също би била изключително полезна. И още едно важно правило преди да тръгнем към планината – да се информираме за обстановката там, за очакваните промени на времето, в колко часа изгрява слънцето и в колко залязва.

Но доста преди да тръгнем към планината би трябвало да се погрижим за екипировката: “Да си проверят в какво състояние са им сноубордовете. Винаги трябва една освежаваща вакса преди сезона, кантовете да се наточат”, препоръчва Драгошинов.

Ако сега избираме нова екипировка, как да я подберем – обувки и автомат: “Много е важно екипировката да отговаря на уменията. Хора, които имат пари, отиват и купуват най-скъпото, то обаче е създадено за състезатели, които знаят как да употребят тази екипировка”, отбелязва треньорът по сноуборд и подчертава, че най-важното нещо в екипировката са обувките. Той препоръчва те да отговарят на размера, който носим, както и на килограмите ни: “Автоматът на обувките трябва да бъде проверен дали функционира, това е много важно. Едно откачане на каишката може да доведе до травма”.

Дамската екипировка е особено важно да е лека. Протекторите за гръб също са много важни.

Характеристиките на дъските за сноуборд са според размера, килограмите и стила на каране.

Една от големите грешки, които допускат начинаещите сноубордисти е “обучаването” от приятели.

Правилата за безопасно поведение на скиорите и сноубордистите на пистата са постановени от ФИС – Международната федерация по ски, припомня Крис Драгошинов.

Едно от големите изкушения, което често води до нещастни случаи в планината, е карането в така наречената пудра или извънпистовото каране в необработен сняг. Има начин и за това, когато разполагаме с достатъчно познания, за да изберем безопасния момент и маршрут.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *