Какъв ще е Слънчев бряг това лято?

Сподели статията с твоите приятели:

Известният с бурния си нощен живот български курорт Слънчев бряг в момента изглежда като призрачен град, в който туристите се броят на пръсти, пише Reuters.

След като пандемията на коронавирус затвори граници, приземи полетите и принуди хората да си стоят вкъщи, само шепа курортисти събират тен край стотиците неотворени чадъри и недокоснати шезлонги по 5-километровата плажна ивица със златист пясък, пише агенцията.

“Не помня нищо подобно. Ако оцелеем през тази година, това ще е супер добре”, споделя Румен Мончев, собственик на хотел на брега на морето.

Хотелиерът е намалил цените, инвестирал е в прегради между отделните маси в трапезарията и дори е наел “COVID-19 шериф”, който да следи непрекъснато за здравословната безопасност на гостите. Въпреки това от групата от 160 унгарци, които той очаквал да дойде миналата седмица, пристигнали само 33-ма.

Туризмът формира около 12% от брутния вътрешен продукт на България и осигурява спасителна заетост за хиляди хора в най-бедната държава-членка на Европейския съюз, припомня Reuters.

За да спаси нещо от летния ваканционен сезон, правителството предлага субсидии за чартърни полети и намалени такси за концесионерите на плажовете, така че те да предлагат по-евтини чадъри и шезлонги и в същото време да поддържат брега безопасен и дезинфекциран.

Въпреки това пандемията е намалила планираните чартърни полети до черноморските летища във Варна и Бургас с 35% спрямо 2019 г. Подобен спад се очаква и при редовните полети, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 9 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, а преди COVID-19 Ангелкова прогнозираше 10% ръст през 2020 г. “Очаквахме най-доброто лято досега. За съжаление, това вече не е на дневен ред”, признава тя.

Засега около 60-70% от хотелите в двата най-големи черноморски курорта – Слънчев бряг и Златни пясъци – планират да отворят в близките дни, залагайки на възобновяването на чартърните полети от Холандия и Германия по-късно тази седмица.

“Отдавна съм спрял дори да гледам резервациите… Всички сме в готовност”, казва Теодор Пастармаджиев, управляващ член на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

Той се надява ограниченията за туристи от ключови пазари като Великобритания, Русия и Украйна да бъдат премахнати през следващия месец, а чужденците да започнат масово да пристигат през август.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *