Какво би означавала за Европа победа на Байдън

Сподели статията с твоите приятели:

Докато Джо Байдън се намира на прага на победата, „Политико“ отправи към ключови свои журналисти искане да преценят последиците от това, което знаем досега – за Америка, Европа и света.

„Вероятната победа на Байдън ще бъде приветствана в цяла Европа, но без контрол и на двете камари на Конгреса, той няма да може да следва агресивната програма по въпроси като екологичната политика и търговията, на което се надяваха много европейски лидери. Победата „на косъм“ също така означава, че тръмпизмът далеч не е мъртъв, което увеличава перспективата за завръщането на популистки американски лидер през 2024 г. Тази реалност затруднява Европа да разчита на американско сътрудничество в дългосрочен план”, е оценката на Матю Карнитшниг, главен кореспондент за Европа

„За Централна Европа отношенията с Вашингтон са от ключово значение – независимо кой е в Белия дом. Президентството на Байдън вероятно ще направи Вашингтон много по-голям застъпник за необходимостта от зачитане на демократичните норми в страни като Полша и Унгария. Но дори ако реториката стане мразовита, САЩ ще останат ключов гарант за сигурността на Централна Европа – а в столици като Варшава все още ще има съсредоточаване върху поддържането на силни връзки за сигурност с Вашингтон”, смята Лили Байер, политически репортер за ЕС

„Не е тайна, че европейският политически елит се вкореняваше в Джо Байдън и неговата (почти сигурна) победа ще предизвика гигантски въздишки на облекчение и, в някои случаи, неравномерно ликуване на континента. Но зашеметяващо издръжливата подкрепа за Тръмп, от около 70 милиона американци, все още верни на агресивния, поляризиращ президент, ще укроти тържествата, когато Европа се изправя срещу реалността, че Тръмп е симптом на политическа тенденция, а не причината за това. Той и неговите поддръжници не отиват никъде и това ще затрудни дори САЩ, водени от Джо Байдън “, е оценката на Дейвид М. Херценхорн, главен кореспондент в Брюксел. 

„Можете да чуете въздишките на облекчение, които се носят над Женевското езеро. Победата на Байдън би била голяма отсрочка за Световната здравна организация (която Тръмп планира да напусне) и Световната търговска организация (която беше изправена пред парализа, предизвикана от Тръмп). Лидерите на ЕС казват, че искат да поемат отговорността за реформирането на тези многостранни организации, но повторната ангажираност от Вашингтон може да притъпи чувството им за спешност”, казва Сара Уитън, старши здравен репортер.

„Демокрациите са изправени пред предизвикателства по целия свят. Без контекст често би било трудно да разберете дали четете за щата или държавата Джорджия (на английски Geдrgia важи и за щата Джоррджия, и за държавата Грузия – бел. ред.) в този изборен цикъл в САЩ. Доверието и институциите отнемат повече време за изграждане или възстановяване, отколкото за тяхното дестабилизиране и това е предизвикателството за Америка, идващо през януари 2021 г.”, твърди Райън Хийт, старши редактор в американското издание на „Политико“, цитиран от БГНЕС и “Фактор”.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *