Йотова: Надявам се, че няма да има служебен кабинет, но ако се наложи – ще се случи – България

Сподели статията с твоите приятели:

“Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да стане и Парламентът ще излъчи правителство. Попитахте кой най-много се страхуват от служебен кабинет – очевидно това са представителите на партия ГЕРБ. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни”, заяви в ефира на “Неделята на NOVA” вицепрезидентът Илияна Йотова.
Относно думите на Бойко Борисов Йотова заяви, че е учудена от това, че премиерът в оставка нарочно избира ден през уикнда, за да говори. Тя определи пресконференцията му като време за лично обяснение. На извънреден брифинг днес министър-председателят в оставка каза, че идната сряда ще се яви пред народните избраници, които обаче, по думите му, целят да превърнат пленарната зала в Народен съд. Борисов намекна и за странни съвместни действия между “Демократична България” и ДПС.
Йотова припомни, че Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.
“Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят”, заяви Йотова. Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.
Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече.  За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение.
“За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът.
Йотова заяви, че симпатизира на “Има такъв народ”, тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *