Иран оцени ваксините като заговор, папата

Сподели статията с твоите приятели:

Индия ще премине към масово ваксиниране срещу COVID-19 в края на седмицата, предадоха информационните агенции. Страната е втората по брой на населението в света и се очаква кампанията да отнеме повече време, средства и усилия на здравните власти, отколкото на други места по света.

В първата фаза от календара ще бъдат ваксинирани 30 милиона здравни работници и други хора, работещи на първа линия. Втората фаза ще покрие хора над 50 годишна възраст, както и по-млади граждани на страната с по-пасни за вируса заболявания. Тези две фази ще осигурят защита на 270 милиона души от 1.35 милиардното население на страната.

Новината идва на фона на усилените призиви на властите по света за отговорно отношение към процеса по ваксиниране. В събота главата на Римокатолическата църква папа Франциск каза, че от етична гледна точка всеки човек би трябвало да се ваксинира, за да опази себе си и да предпази околните. Папата ще бъде ваксиниран следващата седмица, каза самият той в телевизионно интервю.

Междувременно Иран забрани вноса и на трите основни ваксини срещу коронавируса, разработени в западни държави – американските Пфайзер и Модерна, както и на британската АстраЗенека.

От март досега 55 000 граждани на Иран загубиха живота си заради пандемията от COVID-19.

В петък върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей определи ваксините като “напълно ненадеждни” и добави, че “не е изключено те да искат да заразят други народи”.

Туитър изтри английската версия на това изявление от профила на аятолаха. Социалната мрежа обясни решението си с това, че текстът разпространява конспиративни теории, опасни за здравето и живота на хората по целия свят. Въпреки това подобен текст на фарси остана видим най-малко едно денонощие по-късно в друг профил на аятолаха в Туитър.

Световната здравна организация призова да не се политизира разпространението на ваксините, а от Амнести интернешънъл оцениха забраната на ваксините като елемент от цялостната политика на Иран по потъпкването на човешките права, в това число и на правото на живот и здраве.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *