Иран издаде заповед за арест на Тръмп заради убийството на Солеймани

Сподели статията с твоите приятели:

Иран издаде заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп и поиска от Интерпол да помогне за задържането му, съобщават световните агенции. Обвиненията на Техеран са насочени и срещу други 35 души, за които твърди, че са замесени в убийството на генерал Касем Солеймани в началото на 2020 г.

Солеймани бе главнокомандващ на елитните части „Ал кудс“ и бе смятан за ключова фигура за налагането на военните интереси на Иран в Близкия Изток.

Иранският прокурор Али Алкасимер обяви, че властите в Техеран са повдигнали на американския президент и останалите над 30 души обвинения в „убийство и тероризъм“. Той добави, че от ръководството на Интерпол е поискано да бъде издадена червена бюлетина. Освен Тръмп в списъка попадат още американски военни и представители на администрацията на САЩ.

Асошиейтед прес отбелязва, че макар и американският президент да не е заплашен от арест, действията на иранската власт са поредното свидетелство за сериозното напрежение между двете държави.

В началото на годината, веднага след смъртта на Солеймани, редица медии и анализатори твърдяха, че е възможно ситуацията да доведе до война между двете държави.

Техеран и Вашингтон са в конфликт, който доведе до налагането на санкции върху ислямската държава от страна на САЩ, напрежение в Персийския залив и косвено до свалянето на украински самолет със 176 души на борда.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *