интригата за първото и третото място остава

Сподели статията с твоите приятели:

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува в 6:30 сутринта резултати след преброяване на 89,14% от протоколите. Те показват изравнени гласове за ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ”, но с минимална преднина за партията на бившия премиер Бойко Борисов.

Преброени са между 70 и 90 на сто от протоколите от секционните избирателни комисии в страната и малко над 40 на сто от протоколите от чужбина.

Според тези данни, коалицията ГЕРБ-СДС получава 585 460 гласа или 24,01%. Само 13 хиляди гласа по-малко – 572 365, получава партията “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Прогнозните резултати след паралелните преброявания на социологическите агенции дават първо място за “Има такъв народ” и второ за ГЕРБ-СДС. Очаква се пълно преброяване и на гласовете извън България, където партията на Борисов се представя по-слабо.

Данните от 06:30 сутринта в понеделник връщат интригата и за третото място. След близо 90 на сто преброени протоколи, БСП получава 13,65%, а “Демократична България” – 12,60%. Късно в неделя социологическите агенции прогнозираха социалистите да изпаднат до четвърта позиция.

Следват ДПС с 10,61% и “Изправи се! Мутри вън” с 5,04%. Под 4-процентната бариера са “Българските патриоти” и “Възраждане”, съответно с 3,21 и 2,90 на сто подкрепа.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *