Интересът на олигарсите е в страната да цари безвластие

Сподели статията с твоите приятели:

Тома Биков

Всеки, който е променял Изборния кодекс, за да получи някакъв позитив от тези промени, е губил изборите, казва в интервю за Flashnews политикът от ГЕРБ

Паолина Тотева: Какви са първите ви впечатления от състава на служебното правителство?

Тома Биков: Първо, то запазва структурата на предишния Министерски съвет. Чисто идеологически прави впечатление, че в него присъстват хора със социалистически убеждения, каквито са силовите министри. От другата страна, има хора с либерални убеждения, на които е поверена по-икономическата част на кабинета. Може би, това е представата на президента за едно управление на БСП и Демократична България. Разбира се, това правителство функционира по служебен път и по-скоро представлява експеримент в това отношение. Предстои да се види как ще функционират тези два типа хора.

– Смятате ли, че след промените в Изборния кодекс ще може да бъдат организирани честни избори, каквато е заявката?

– Надявам се, изборите освен честни да бъдат и добре организирани. В крайна сметка това е основната задача пред едно служебно правителство. В случая цялата отговорност е върху президента Радев, който подписа указа за Изборния кодекс и практически даде доверието си за него. Има доминация в ЦИК на партиите, свързани с президента, и кабинет, назначен от него. Така че, каквото и да се случва, изборите са изцяло в ръцете на държавния глава.

– Какви са очакванията Ви за изборните резултати и следващата конфигурация в парламента?
– Всеки, който е променял Изборния кодекс, за да получи някакъв позитив от тези промени, е губил изборите. Така че, аз очаквам следващите избори за бъдат спечелени от ГЕРБ. Вероятно ще има промени спрямо изборите преди месец. На мен ми е интересно участието на формацията на Жан Виденов.

– Какво мислите като цяло за завръщането на Жан Виденов в политиката?
– Това от една страна е голямата изненада, а от друга – въпросителна. Далеч съм от мисълта, че Виденов може да получи някакъв много голям вот, но той със сигурност има потенциала да вземе такъв вот, който да свали БСП на четвърта позиция. Което би било структурна промяна в политическата система на страната.

Факт е, че Виденов има политически капитал и сравнително нелош образ на фона на кризата, в която остави страната преди 25 години. Но в средите на избирателите на социалистите, русофилите и този тип избиратели, той има сравнително добър авторитет като човек, който не се е облагодетелствал от властта, въпреки че беше начело на едно тотално провалено управление.

– Момент, аз добре си спомням Виденовата зима. Къде са позитивите от неговото управление, че да има в момента добро позициониране?
– Всички си спомняме този период. Той няма никакви позитиви в този смисъл. Той има позитивен образ като човек, който е бил честен, а неговите съратници от БСП са му попречили да осъществи идеите си. Това е мнението на хората в средите на русофили, комунисти и т.н.

Иначе, разбира се, хората, които са извън тези общности, за тях е ясно, че Виденов е човекът, който носи политическата отговорност за този провал. Повтарям, че това е феномен, който ще се развие в тези общности. И тук въпросът е колко гласа би могъл Виденов да привлече и дали тези гласове няма да бъдат решаващи за позиционирането на БСП като основна политическа сила и дали ако загуби тези гласове, няма да се превърне в малка партия и да тръгне по пътя на десницата от прехода.

– Аз съм изумена, вие допускате хипотеза, в която Виденов ще отхапе един сериозен дял от електората на БСП?
– Мисля, че има такъв потенциал. Дали той ще бъде осъществен е друг въпрос и предстои да видим. Но БСП е в една доста нестабилна ситуация, партията очевидно е в криза и в такива моменти, подобен тип субекти биха могли да отчупят парчета от нея. Имайте предвид, че Виденов е автентичен представител на комунистическото крило в БСП. Такъв тип избиратели там има, няма какво да се заблуждаваме.

– Казвате, че 21-ва година на 21-ви век има потенциал за комунистически вот? Това ли казвате?
– Има потенциал в българския парламент да се обособи комунистическа фракция и тя няма да е голяма. Такива фракции има в немалко страни в Европа.

БСП през последните 30 години мимикрираше като на върха си е социалдемократическа партия, а в основата си има немалък брой гласоподаватели, които изповядват директно комунистически идеи. Тези хора бяха лъгани от собствения си елит, че партията само във формата си е социалистическа, но всъщност тя си е комунистическа и държи да съхранява построеното от социализма и т.н.

– Моля, дайте ми конкретен пример – пак ли говорим за хляб на стойност 20 стотинки, равен шанс за народа и т.н.?
– В това вярват определена група хора. Но този тип митология и носталгично настроение съществува най-вече в редиците на БСП. И точно там идва един момент на откровение, в който тази част от избирателите на партията ще получат право на избор да гласуват за човек, който вярва на тези глупости. Виденов е такъв човек и аз съм убеден, че той искрено вярва на това, което говори. За разлика от други лидери на социалистическата партия, които се опитват да заемат и носталгичния елемент, и този, който е по-скоро проеврпоейски, социалдемократичен.

Ако забелязахте, Виденов анонсира проекта си от паметника на Альоша в Пловдив. Кой лидер на БСП би се осмелил да анонсира каквото и да било от този паметник. Но в същото време всеки лидер на БСП разчита точно на тези хора, които ходят на Альошата, за да бъде партията голяма. Ето сега се появява човек, който им казва: „Ако гласувате за мен ще получите това, в което вярвате“. Друг е въпросът дали това, в което вярват, е адекватно, осъществимо и изобщо в настоящето.

– ГЕРБ спечели и последните избори, да предположим, че ги спечели и сега. Как си представяте да се случи консенсусът в Народното събрание, така както не се случи сега?
– Ние в момента се намираме в политическа криза. И тя при определени обстоятелства има потенциала да се превърне в трайна политическа нестабилност. Не само следващите, но и след редица други избори партиите да се окажат в невъзможност да съставят трайно и стабилно управление.

Правителство след следващите избори може и да има, но със сигурност то също ще бъде със сравнително кратък хоризонт пред себе си. Виждаме и трансформация на политическата система – това, което се случи на последните избори, всъщност показа, че политическата система започва да се променя при това доста радикално.

От една страна, ГЕРБ успява да удържи дясно-консервативния спектър, но от друга – има много сериозни промени. Партията на Станислав Трифонов измести БСП като втора политическа сила не само номинално, но има потенциал да се превърне в трайно представителство на така наречения „анти ГЕРБ“ сегмент. При положение че ГЕРБ е формация, която е дясно-консервативна, този сегмент ще заеме лявото политическо пространство.

Между другото, Трифонов в българския контекст изигра това, което направи Сириза в Гърция. Сириза практически унищожи традиционната социалистическа партия ПАСОК и се превърна в основен опонент на консервативната десница. Нещо такова започва да се случва и тук, защото най-пострадали от появата на Трифонов в политиката се оказаха социалистите.

ГЕРБ в крайна сметка успя да мобилизира своя вот и остана първа политическа сила. Тези, които загубиха от появата на Трифонов, бяха именно социалистите, затова и споменах появата на Жан Виденов, който би могъл да нанесе и още един много тежък удар там. Може да се окажем след много кратък период с една нова алтернатива на десницата в лицето на Трифонов и донякъде на Демократична България и тези формации, които се заявяват преди всичко като алтернатива на ГЕРБ.

– Премиерът Борисов каза, че парите на олигархията се изправят срещу ГЕРБ. Как партията ще отговори на това предизвикателство?
– През последните четири години бяха очевидно нарушени доста интереси на сериозни икономически играчи. Беше потърсена и съдебна отговорност на някои от тях. Така че, тези субекти със сигурност имат интерес най-малкото ГЕРБ да не бъде в управлението. Техният още по-голям интерес е в страната да се възцари хаос и безвластие, защото този тип играчи се чувстват най-добре в такава среда. Първоначалното натрупване на капитал се случи точно в такава среда и развитието на собствения им бизнес може да се ускори пак в такава среда. Те нямат интерес от силна държава и държава, която налага някакъв ред.

– Въпросът как ще ударите вие по многото пари?
– Силата на ГЕРБ е преди всичко в нейните избиратели. Ние със сигурност ще продължим да защитаваме интересите на онези, които искат в страната да има ред, предвидимост, стабилност и оттам нататък предстои да видим какви ще бъдат ответните реакции и доколко политическите субекти, които се възползват от тази олигархична атака, ще се превърнат в представители на тези олигарси. Аз лично се надявам, те да се уплашат и да се откажат от този тип интереси.

– Какви са личните Ви планове в професионален план?
– Вероятно ще се захвана с предизборната кампания. След като изборите са след два месеца. Ние нямаме още номинации и листи, но като член на ГЕРБ това ще бъде най-скорошното ми занимание.

– Ще ви видим ли като кандидат за народен представител?
– Предстои да имаме процедури по номинации. Все пак ние от днес сме депутати, така че следващите седмици бързо ще трябва да се организират такива събрания, да се направят номинации. Ако получа достатъчно подкрепа, бих се кандидатирал.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *