Интервенционизмът се завръща в Белия дом през парадния вход

Сподели статията с твоите приятели:

Интервенционизмът се завръща в Белия дом през парадния вход. Джо Байдън избра за държавен секретар човек, който се застъпва и проектира американските военни действия от Босна и Сърбия, през Либия и Сирия до Ирак, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Въпреки че избраният американски президент ще започне да съобщава имената на министрите днес, Антъни Блинкен (58) вече е представен като новия ръководител на американската дипломация. Блинкен е работил в правителството на Бил Клинтън, наред с други неща, върху стратегията за войната в Босна и Херцеговина (БиХ) и Косово. В правителството на Барак Обама той беше заместник-държавен секретар и съветник по националната сигурност, застъпвайки се за военна намеса в Либия и Сирия, както и в Ирак срещу „Ислямска държава“.

Както разкри в изявления за пресата, той смята, че реакцията на Обама в Сирия е слаба и че Америка е трябвало да изпрати много повече войски по хуманитарни причини. Той вярва в американската уникалност, в Америка като морален компас, незаменима сила, която дава пример на другите, заема водеща позиция в света и се намесва в защитата на правата на човека.

Някои американски медии посочват, че Блинкен също е бил повлиян от семейната му история, защото произхожда от еврейско семейство, а вторият му баща е оцелял от Холокоста. Той смята, че САЩ трябва да подкрепят Израел безусловно, дори независимо от политиката на правителството спрямо палестинците.

Блинкен завършва гимназия в Париж, учи в Харвард и Колумбийския университет, работи като адвокат, за кратко като журналист, а също свири на китара в групата си. Като съветник по външна политика в кампанията на Байдън той отстоява идеята, че САЩ трябва да се присъединят към иранската ядрена сделка, която самият той е писал, докато е работил за Обама, и да подновят отношенията със съюзниците, които бяха разклатени по време на Доналд Тръмп.

Очаква се новият външен министър да върне Америка в Световната здравна организация (СЗО) и Парижкото споразумение за изменение на климата, от което се оттегли администрацията на Тръмп, и да включи САЩ много повече в глобалните събития, отколкото сега. Той заяви, че ще се опита да убеди американските партньори да се противопоставят заедно на Китай в областта на търговията и технологиите, което доказва, че Пекин остава във фокуса на интереса във външната политика на Вашингтон дори след напускането на Тръмп.

Блинкен поиска Кремъл да бъде строго наказан за намеса в изборите през 2016 г. в САЩ, но по-късно обясни, че вероятно може да се съгласи с президента Владимир Путин да се противопостави съвместно на китайското укрепване. Той също така обяви, че ще удължи „Новия СТАРТ“, споразумение, което задължава Америка и Русия да ограничат ядрения си арсенал и което изтича следващия февруари. Настоящото правителство във Вашингтон първо подчерта, че не желае да разшири това споразумение или да се съгласи с друго, което да не включва Китай, но в крайна сметка започна преговори с Москва за заместване на договора.

След идването на Тръмп на власт, Блинкен основава консултантска компания с бившата си колежка от правителството на Обама Мишел Флорна, за която медиите пишат, че тя може да стане първият американски министър на отбраната – жена в администрацията на Байдън. И макар че това все още не е потвърдено, информационният портал Axios пише, че е сигурно, че новият американски посланик в ООН ще бъде Линда Томас Грийнфийлд (68). Тя е в дипломацията от 35 години, била е посланик в Либерия и е създала политиката на Държавния департамент към Африка. Тя се пенсионира след напускането на Обама и започна да работи за компанията на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт. Като афроамериканка тя отговаря на обещанието на Байдън да въведе жени и членове на малцинствата в правителството.

Reuters също така съобщава, че 44-годишният Джейк Съливан, който е работил за Хилари Клинтън, докато е била държавен секретар, ще заеме третата висока външнополитическа позиция – съветник по националната сигурност. Съливан ще бъде най-младият човек от администрацията на Дуайт Айзенхауер насам, стигнал до върха на Западното крило, що се отнася до външната политика и въпросите на сигурността. Тръмп имаше много проблеми с тази позиция, затова за четири години смени четирима съветници по националната сигурност.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *