Има шанс процесът по импийчмънт на Тръмп да приключи за седмица

Сподели статията с твоите приятели:

Как ще започне процесът по импийчмънт срещу досегашния президент на САЩ Доналд Тръмп в Сената?

„Първата стъпка ще бъде, че Сенатът ще дебатира и ще гласува дали е допустимо да се процедира с по-нататъшен вот за импийчмънт, при положение, че Доналд Тръмп вече не е действащ президент. Най-вероятно ще се премине към следваща фаза“, обясни пред БНР Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

„Конституцията е доста мъглява по този въпрос. Има прецеденти, не на ниво президент. Има бивш сенатор, министър на отбраната. Говорим за прецеденти от края на ХVIII, края на XIX, началото на XX век, федерални съдии и т.н. конституционни анализатори, юристите имат лагери в тази посока, но общата прогноза е, че в крайна сметка ще се премине към гласуване да продължи всичко това“, отбеляза Караджов.

За да бъде приет импийчмънт на президент, или в случая на бивш президент, трябва да има мнозинство от две трети от сенаторите, тоест 67 сенатори трябва да гласуват, уточни Караджов.

„Това вече е доста по-сложно. Демократите в момента, поне по предварителни данни, ги нямат тези гласове, както беше и когато почти точно преди една година се гласуваше първият импийчмънт на Доналд Тръмп. (…) По предварителните заявки републиканците в Сената не са склонни да смятат, че Тръмп е предизвикал този бунт на 6 януари и да бъде наказан”, добави той.

Двете страни са се разбрали да ускорят процедурата по обсъжданията и има доста голям шанс до следващия понеделник процесът да приключи, поясни Караджов. „Никой не е заинтересован от дълъг процес.“

След нарастване на нивата на заболеваемост до тези от ноември сега случаите в САЩ започват да спадат, каза Христофор Караджов. По думите му ваксинирането върви доста интензивно, а преди седмица броят на ваксинираните е достигнал броя на положителните тестове от началото на пандемията.

„Хората се поуспокоиха доста, когато видяха, че 26-27 милиона души са ваксинирани. Няма масови случаи да започнат да измират хората от това, че са ваксинирани с някаква нова нечувана ваксина. Единствената спънка е наличността на ваксините, но хората имат доста сериозен ентусиазъм“, допълни Караджов.

Предстои да бъде приет пакет от икономически мерки срещу коронакризата в САЩ. Дебатира се размерът на еднократната помощ. Отделните щати имат различни решения за подпомагане на бизнеси. Това е трета вълна на изплащане на помощи, като всяка от тези вълни струва на американския бюджет няколко трилиона долара, изтъкна преподавателят.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *