“Има такъв народ” води с 3% пред ГЕРБ и БСП, които са с изравнени сили

Сподели статията с твоите приятели:

Кольо Колев

“Медиана”

 

Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. „Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции. Същевременно избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно.

Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от агенция “Медиана”.

 

Засега се очертава седем партиен Парламент. „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия Парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).

 

На въпроса “А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?”, анкетираните отговарят по следния начин:

– “Има такъв народ” – 24,0%

– ГЕРБ – 21,4%,

– “БСП за България” – 21,3%,

– ДПС – 11,2%,

– Демократична България – 7,2%,

– “Изправи се! Мутри вън!” – 6,9%

– Българските патриоти – 5,1%,

– Възраждане – 1,5%

– За друга партия – 1,4%

 

След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция – позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.

Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили на рейтинга на бившия министър-председател Бойко Борисов.

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу корона-вируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

Характеристики на изследването:

1. Обем на изследваните лица – 1008 човека 18 + г.
2. Метод – Пряко стандартизирано интервю
3. Извадка – Двустепенна гнездова извадка
4. Представителност – Представително за страната
5. Период на провеждане – Проведено на терен – 10-15 юни 2021 г.

Изпълнител: Агенция “МЕДИАНА”

Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

(Това са резултати и анализ на базата на настроенията в страната. Не се отчита възможното влияние на гласуването в чужбина).

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *