Има ли място Байдън на възпоменателните събития?

Сподели статията с твоите приятели:

Отбелязването на 20 години от атентатите на 11 септември е под сянката на споровете за Афганистан. Републиканци, десни тв-медии и близки на жертвите обвиняват президента в предателство. Това пише кореспондентът на „Шпигел“ във Вашингтон Роланд Нелс в материал, публикуван две дни преди възпоменателните тържества в Съединените американски щати.
Какви са настроенията и отношението към президента Байдън след изтеглянето от Афганистан и бързото завземане на властта от талибаните?
 
Всичко е подготвено. Когато Съединените щати този уикенд ще почетат 20-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г., американският президент Джо Байдън планира голямо мемориално турне. Президентът ще присъства на панахиди и на трите места на атаките. Очаква се той да бъде на Ground Zero в Ню Йорк, мястото, където някога са стояли кулите на Световния търговски център. Той ще произнесе реч в Пентагона във Вашингтон, където един от терористите взриви самолет. В Шанксвил, Пенсилвания той иска да почете и жертвите на самолета, който беше разбит в открито поле, след като пътниците на борда се опитаха да окажат съпротива на терористите.

Проблемът на Джо Байдън: Докато нацията обикновено е обединена в такива паметни дни, този път я заплашват бурни конфликти. Вместо да бъдат обединени, САЩ този път са разделени както рядко преди това. Републиканци и десни коментатори засилват атаките си срещу Байдън в последните дни. Чуват се и гласове президентът да стои далеч от панихидите. Това се мотивира главно с решението му да изтегли американските войски от Афганистан. „Джо Байдън няма място в възпоменателните служби на 11 септември“, твърди Марк Тисен от мозъчния тръст на American Enterprise Institute във „Уошингтън пост“. „Байдън е президентът, който се предаде на враговете, които ни нападнаха на 11 септември.“ Оттеглянето беше просто недостойно“, смята Тисен.

Fox News отново е в режим на атака. Всяка вечер преди Деня на паметта коментатори като Шон Ханнити атакуват Байдън. Те подчертават най-вече факта, че дори след изтеглянето на американските войски американски граждани все още са в Афганистан. Президентът остави американците „зад вражески линии“, обвинява Ханнити пред милионна публика. „Това е най-глупавата и опасна политика на всички времена. Джо Байдън, буден ли си?“

Напрежение в тази връзка предизвика и спасителна операция, организирана от американски частни лица. В Мазари Шариф христянско-консервативният радиоводещ Глен Бек се опитва сам да излети от страната заедно с ветерани от САЩ, американски семейства и афганистанци. Първоначално акцията беше неуспешна, защото талибаните им отказаха да напуснат страната. Смята се, че Държавният департамент на САЩ също бил попречил. Поне така казват някои от организаторите по американската телевизия. Министерството обаче твърди, че полага всички усилия хората да напуснат страната.

Още нещо неприятно за Байдън: Дори сред роднините на жертвите на 11 септември и войната в Афганистан има силни критици към неговата политика. Например Ник Харос. Майка му загива в деня на нападението на 89-ия етаж на Световния търговски център, където е работила като рецепционистка. Сега тъжният и ядосан син може да се види по консервативните телевизионни канали. Там той моли Байдън да стои настрана от панихидата в Ню Йорк. Той обвинява президента за смъртта на 13 американски войници, загинали при нападение по време на изтеглянето в Кабул в края на август. „Байдън е главният убиец“, казва гневно Харос и водещите във Fox News кимват в знак на съгласие.

С големи усилия Байдън успя да разсее друг конфликт с други оцелели и роднини на жертвите от 11 септември. Миналата седмица повече от 1800 от тях поискаха от президента най-накрая да разсекрети файлове, които трябваше да докажат възможна връзка между държавни служби в Саудитска Арабия в атентатите. Ако Байдън не направи това, той е нежелан на панахидите, казаха те. Малко по-късно президентът изпълни искането донякъде. Той възложи на Министерството на правосъдието да подготви издание на противоречивите досиета. Това може да стане през следващите шест месеца. Какво точно има във файловете, не се знае. Досега обаче всички правителства на САЩ бяха отказвали да пуснат досиетата от съображения за “национална сигурност” – включително републиканското правителство при Доналд Тръмп.

Одобрението към Байдън в сондажите продължава да намалява и дори в иначе добронамерените медии се чуват по-критични гласове към неговото президентство. „На 11 септември отслабеният президент ще управлява отслабена нация“, коментира New York Times. “Спомняме си първата голяма победа на джихадистите на 11 септември 2001 г., веднага след като им дадохме втората голяма победа.”

 

Досега президентът не е намерил средства за ефективно противодействие на критиката. Преди Деня на възпоменанието неговите съветници казаха, че Байдън може да използва изявите си на възпоменателните служби, за да обясни отново политиката си по отношение на Афганистан. В същото време те прогнозират, че по-голямата част от гласоподавателите подкрепят оттеглянето по принцип и че рейтингът на Байдън скоро ще се възстанови.

 

Всъщност Байдън се придържа към своята политика. Той е убеден, че сега САЩ трябва да се концентрират предимно върху укрепването на собствената си страна. Вместо да инвестира пари в далечни страни като Афганистан, той иска да подпомогне вътрешната инфраструктура и социалната система на своята страна.
Това напомня за политиката на неговия предшественик Тръмп, макар и с обратния знак. Байдън се надява да укрепи демокрацията чрез създаване на нови работни места. Той иска да разсее недоверието на много американци към политическия елит във Вашингтон, за да предотврати възраждането на популистите като Тръмп. Ето защо Байдън се опитва да продължи с инвестиционния си пакет от 3,5 трилиона долара, който да противодейства на масовото недоволство.

В същото време Байдън вижда борбата срещу изменението на климата и съперничеството с Китай като приоритети на своята политика. Той разглежда Афганистан, борбата срещу ислямисткия терор две десетилетия след 11 септември като битки на вчерашния ден. „Съединените щати не могат да си позволят да останат обвързани с политики, които дават отговори на световните проблеми преди 20 години“, казва Байдън. “Трябва да се изправим срещу днешните заплахи.”  

 

Източник spiegel.online
Превод и редакция Епицентър.бг

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *