“Изключително малко вероятно”. Екипът на СЗО в Ухан отхвърли версията за лабораторния произход на COVID-19

Сподели статията с твоите приятели:

Възможността вирусът COVID-19 да е с лабораторен произход е “изключително малко вероятна”. Това заявиха представителите на Световната здравна организация (СЗО), които проведоха изследване в Ухан – китайският град, който стана известен като начална точка на разпространението на заразата.

По думи на лидера на екипа на СЗО в Ухан доктор Бен Ембарек той и неговите колеги са открили нова информация за случилото се, но тя не е довела до значителни промени, свързани с хипотезите за началото на разпространението. Той добави, че е необходима още работа, за да бъде окончателно установен първоначалния източник на коронавируса.

Експертите за пореден път потвърдиха, че основната теория е свързана с прехвърлянето на заразата от животно върху човек, но все още не е потвърдено как точно се е случило това. Най-възможната версия е това да се е случило през поне един допълнителен приемник преди преминаването в човешкия организъм.

За начални носители на вируса продължава да се смятат прилепите.

От екипа отхвърлиха също и твърденията, че COVID-19 е циркулирал в Ухан преди китайските власти да обявят първите регистрирани случаи през декември 2019 г.

Учени от Китай, 10 други държави и организации към ООН прекараха последните седмици в посещения на пазари, здравни заведения и лаборатории в Ухан и региона.

По време на пресконференцията експертите добавиха още, че бъдещо разследване е необходимо, но то трябва да се фокусира не само върху Китай, а и върху други азиатски държави.

COVID-19 започна разпространението си преди повече от година, като в първите няколко седмици се задържа в Ухан, преди да се разпространи до държави в региона.

Към днешна дата броят на заразените в света е вече над 103 млн. души, а жертвите са повече от 2 млн. и 250 хил.

Повече за разпространението на заразата по света можете да видите на интерактивната ни карта.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *