Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов

Сподели статията с твоите приятели:

Пламен Узунов Снимка: DarikNews

Намерени са протоколи от разпити на тайни свидетели

При претърсване в кабинет, ползван от обвиняемия Пламен Узунов, извършено на 9 юли след предварително разрешение на съдия, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и други.

Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си Пламен Узунов е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външнотърговски договора.

Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на Пламен Узунов към предмета на разследване по досъдебното производство.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а, ал. 4, във връзка с чл. 20, ал. 3, във връзка с ал. 1 и по чл. 167, ал. 3, във връзка с чл. 26, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително такива с тайна самоличност.

Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното.

1594660062 294 Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов - Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов1594660062 972 Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов - Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов

1594660062 738 Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов - Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов1594660062 240 Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов - Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов

1594660062 952 Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов - Иззеха документи с лична и служебна информация за българи и чужденци от кабинета на Пламен Узунов
Снимки: ПРБ

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *