Идеята за създаване на „Патриотична партия“ на Доналд Тръмп набира скорост. И не само в Интернет

Сподели статията с твоите приятели:

Крайнодесните поддръжници на Доналд Тръмп засилват подкрепата в социалните медии за идеята за създаване на “Патриотична партия”, използвайки препратки към паравоенни групировки и популяризирайки комбинация от конспиративни теории, според проучване, цитирано от Reuters и Агенция “Фокус”.

Онлайн кампанията за предложената алтернатива на Републиканската партия активно популяризира събития под лозунга „Спрете кражбата“ в цялата страна, включително обсадата на Капитолийския хълм на 6 януари, разпространявайки необоснованото твърдение, че бившият президент на САЩ е загубил изборите през ноември поради широко разпространена измама, твърди Ройтерс.

На фона на раздора с няколко републикански лидери заради бунта в Капитолия, Тръмп говори за създаването на нова политическа партия, казват негови съветници.

Във Фейсбук усилията изглеждат децентрализирани, но бързо се разрастват, като някои групи на „Патриотичната партия“ набират хиляди членове за броени дни, според изследването, проведено от контролната група на Tech Transparency Project (ТТР).

Фейсбук не отговори веднага на искане за коментар по тези констатации. Нейните критици казват, че социална мрежа е изиграла огромна роля, като е позволила разпространението на дезинформация и призиви за насилие, свързано с изборите, като се има предвид огромната му потребителска база.

Най-голямата социална мрежа в света е предприела някои стъпки за ограничаване на тези проблеми, като е забранила фразата „спрете кражбата“ след обсадата на Капитолия и окончателно е спряла да препоръчва граждански и политически групи, основани на алгоритъма.

Социалната мрежа също така блокира достъпа на Тръмп до неговите акаунти във Фейсбук и Инстаграм поради опасения за по-нататъшни вълнения, съпроводени с насилие.

TTP съобщи, че е открил 51 групи и 85 страници във Фейсбук, които популяризират иконографията на Патриотичната партия пред десетки хиляди последователи при изследване, проведено на 20 януари, като повече от половината създадени след изборите на 3 ноември.

Фейсбук премахна някои от акаунтите, включително група, създадена на 17 януари, която събра 105 000 членове за осемте дни, откакто съществува, но действията са частични и десетки други групи остават активни в платформата, казаха от TTP.

Подкрепата за „Патриотичната партия“ процъфтява и в други социални медийни платформи и онлайн новинарски сайтове, достигайки връх около Деня на инаугурацията на 20 януари, според данни на медийната изследователска фирма Zignal Labs.

След като компаниите от т.нар. Биг Тех на практика спряха алтернативната на Фейсук консервативна платформа Parler, на огромна популярност се радва социалната платформа Gab.

Gab е пусната през 2016 г. като алтернатива на традиционните платформи като Туитър и Фейсбук и оцелява и до днес въпреки опитите да бъде спряна.

Gab social има дори собствен браузър, в случай, че браузърите на BigTech започнат да им пречат.

Според данни на анкети отвъд Океана, от над 74 млн. американци, гласували за Тръмп, повече от една трета биха го последвали в евентуална нова “Патриотична партия”.

А проучване на авторитетната агенция “Расмусен” сред регистрираните гласоподаватели показва шокиращи резултати – “Патриотичната партия” се радва на подкрепата на 55% от твърдия електорат на Републиканската партия, докато самата партия има само 24%.

Разбира се, това играе в полза на Демократическата партия, която има подкрепата на 46% от регистрираните гласоподаватели.

Всичко това вещае тежки времена за върхушката на Републиканската партия, която в лицето на лидера на сенатското малцинство Мич Макконъл и някои други “лидери” се обяви срещу Тръмп и в подкрепа на импийчмънта му.

 

И въпреки че самият Тръмп засега отхвърля идеята за създаване на нова партия, което на няколко пъти бе заявено от негови говорители, поне една заявка за регистрирането на “Патриотична партия” вече е подадена във Федералната избирателна комисия.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *