Идва дълбока криза, инфлация и недостиг на храни

Сподели статията с твоите приятели:

С контрола на талибаните и блокирана чуждестранна помощ, икономиката на Афганистан вероятно ще се свие рязко, тъй като е изправена пред недостиг на пари, каза бившият шеф на централната банка на страната Аджмал Ахмади.

“Не искам да кажа икономически срив, но мисля, че това ще бъде изключително предизвикателна или трудна икономическа ситуация”, каза Ахмади, прогнозирайки, че БВП ще се свие с 10% до 20%.

Ахмади, който избяга от страната точно след като Кабул падна в ръцете на талибаните в средата на август, заяви, че международните санкции, които блокират финансирането на помощта и ограничават достъпа до резерви от 9 милиарда долара, също могат да създадат недостиг от вътрешна валута.

“Очевидно достъпът до долари ще бъде силно ограничен. Но има и въпрос за местната валута”, тъй като страната няма местна печатница, каза той в дискусия, организирана от Атлантическия съвет.

Централната банка очакваше пратка от два милиарда афгани от полска фирма и беше подписала договор за още 100 милиарда от френска компания, но е малко вероятно те да могат да доставят банкнотите, каза Ахмади.

На фона на паричната криза “Ще видите, че валутата се обезценява (и) нараства инфлацията, защото внасяме значителни количества храна”, каза той. “Мисля, че това ще бъде друго ограничение за режима на талибаните.”

Още преди разпадането на гражданското правителство Афганистан “вече беше изправен пред троен шок” от пандемията от COVID-19, регионална суша и продължаващия конфликт. Повечето финансови резерви на страната се държат в САЩ, което ги поставя извън обсега на талибаните, докато МВФ и Световната банка са замразили всички програми за кредитиране на страната.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *