Зоран Заев: Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива | |

Сподели статията с твоите приятели:

Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Република Северна Македония, заяви премиерът Зоран Заев в интервю за гръцкия в. “Катимерини”, в което говори за европейската перспектива на страната, българското вето, Преспанското споразумение, отношенията с бившите и сегашните гръцки партньори, предаде агенция МИА.

Заев каза, че въпреки позитивните доклади на Европейската комисия и договора за приятелство с България ветото на София пречи на Република Северна Македония да започне преговори с ЕС.

“Да определяш историята на друга нация през 21 век е несъвместимо с европейския дух, защото ние трябва да градим заедно бъдещето. Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Северна Македония и за македонския народ. Процесът продължава, ние не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да застрашим достойнството и идентичността си. Вярвам в решение на спора с България, като по този начин изграждаме бъдеще за нас и бъдещите поколения”, каза Заев.

От друга страна, той отбеляза, че Гърция остава “силен посредник и поддръжник” на европейската интеграция на Република Северна Македония, за което е получил уверения от гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Той посочи, че двете страни се фокусират върху икономическото сътрудничество, което трябва да продължи и да се разшири. Като конкретен пример Заев посочи интерконектора за газовия терминал в Александруполис, който ще осигури повече възможности за снабдяване на Република Северна Македония с газ.

Говорейки за постигането на Преспанското споразумение с бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, Заев каза, че силната политическа воля на лидерите и техните сътрудници са се припокривали по това време. Според него не е преувеличено да се каже, че с Ципрас са стартирали процес, който е рискувал политическата им кариера. Двамата обаче, по думите на Заев, са приели предизвикателството да решат спора за името, ръководейки се от европейския подход за решаване на най-деликатните въпроси.

Той добави, че най-важният момент при преговорите е бил, когато са се съгласили, че споделят едни и същи ценности.

“Ние избрахме да решим спора за името без отлагане и без оглед на други фактори, без да губим времето на нашите приятели и поддръжници. Нека на Балканите през 21 век сенките от миналото не представляват непреодолими пречки за общото бъдеще”, каза Заев.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *