Зеленски обяви, че война между Русия и Украйна е възможна | |

Сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Владимир Зеленски не изключва възможността от пълномащабна война със съседна Русия и заради това иска да проведе задълбочена среща с руския президент Владимир Путин. 

На срещата на върха на форума за Европейската стратегия в Ялта Зеленски беше запитан дали наистина може да има война с Русия, която завзе Кримския полуостров от Украйна и подкрепя проруските сепаратисти в източната част на страната. Президентът отговори:

„Мисля, че може да има. Това е най-лошата възможност, но за съжаление има такава възможност”, добави той, говорейки на украински.

Киев съобщава, че конфликтът в Източна Украйна е убил 14 000 души от 2014 г. насам.

Зеленски заяви, че отношенията със САЩ са се подобрили, но се оплака, че Украйна не е получила ясен отговор на искането си да се присъедини към военния алианс НАТО – ход, който със сигурност ще вбеси Москва.

“Не сме получили… пряка позиция за присъединяването на Украйна към НАТО”, каза той. “Украйна е готова от дълго време.”

Той каза, че отказът страната му да бъде приета в НАТО ще отслаби алианса и ще е коз в ръцете на Русия.

Напрежението между Киев и Москва се нажежи по-рано тази година, когато конфликтът в Източна Украйна се засили и Русия събра още войници близо до границата.

Москва обвини Украйна, че губи интерес към мирните преговори, докато Зеленски напразно настояваше за среща с Путин в зоната на конфликта.

“Интересува ме дали наистина можем да се срещнем по същество, а не декларативно, както той прави с някои държави“, добави той.

“Струва ми се, че днес… те не виждат смисъл в решаването на проблеми. Прекратете войната и разрешете бързо конфликтните въпроси – те не искат това.”

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *