Зелените спечелиха Гренландия с протест срещу добива на редки метали

Сподели статията с твоите приятели:

Зелените спечелиха парламентарните избори в Гренландия, предаде БТА. Победата им идва на фона на оспорван от тях масивен проект за добив на редки метали.

Зелените опозиционери от “Инуитско братство” (Инуит атакатигиит – ИА) станаха първа политическа сила на острова с 37% от гласовете. На второ място е управлявалата досега социалдемократическа партия “Сиумут”, която получи 29%.

Гренландия разполага със значителни залежи на редки метали, сочат геологическите проучвания. Тези залежи имат голяма геополитическа стойност, тъй като се използват за производството на военна техника. Сред металите е неодим, който се използва във вятърните турбини, електрическите автомобили и бойната авиация. В Гренландия има и уран.

В момента Китай доставя 90% от редките метали в световен мащаб. Гренландските залежи предизвикват сериозен интерес сред държавите, които искат да противостоят на китайското влияние в тази област.

През 2019 президентът на САЩ Доналд Тръмп лансира неуспешно предложение да откупи острова.

Предизборната кампания в Гренландия завърши миналата седмица. Тя премина под знака на предложението на досегашните управляващи да се извлекат икономически ползи от проекта за добив на полезни изкопаеми.

Зелената опозиция твърдеше, че развиването на миньорска дейност ще навреди на околната среда на острова, и то в момент, когато Гренландия вече е негативно повлияна от световните климатични промени. ИА защитават политика на нулева толерантност спрямо добива на уран.

Към днешна дата Гренландия е датска автономна територия. Тя разчита на Копенхаген за ⅓ от годишния си държавен бюджет.

През 2008 г. на острова беше проведен референдум и Гренландия получи по-голяма възможност да управлява природните си ресурси, полицията и съдебната власт. Дания запази контрола върху финансовата, външната политика и отбраната на Гренландия.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *