“Защо да не съм аз?”. Успехът на тенисистката Ема Радукану

Сподели статията с твоите приятели:

Тя направи дебюта си на състезание от Големия шлем това лято. Няколко седмици по-късно вече е финалист.

Едва навършила пълнолетие, 18-годишната Ема Радукану се класира за финала на US Open без загубен сет. Така тя стана и най-младата британска тенисистка, достигнала такъв етап на състезание от шлема от 42 години насам.

Но зад нейните успехи вероятно биха застанали поне четири национални знамена. Радукану всъщност е родена в Канада, но семейството и се премества във Великобритания, когато тя е на две. Майка ѝ е китайка, а баща ѝ румънец – и двамата с много високи очаквания към нея.

„Родителите ми винаги ме тласкат напред. Имат високи очаквания. Винаги съм опитвала да отговарям на тях. Надявам се, че съм ги направила горди“, казва Радукану в интервю за Женската тенис асоциация (WTA).

Освен за родителите си обаче тя играе предимно за себе си. Когато говори пред медии, Радукану показва искрена, заслужена самоувереност: „Някой трябва да влезе във втората седмица, защо да не съм аз?“, казва тя по време на Уимбълдън 2021.

Тогава е и първото ѝ участие на турнир от Големия шлем, когато обаче се налага да напусне надпреварата твърде рано поради затруднения с дишането.

Радукану е отличничка и в училище, въпреки че категорично е съсредоточила вниманието си върху спортна кариера. И това едва ли е учудващо. Според Independent тя от малка е стимулирана да спортува какво ли не паралелно с тениса – езда, плуване, баскетбол и ред други.

Тазгодишният финал на Откритото първенство на САЩ при жените ще бъде първият изцяло тийнейджърски от 1999 г. насам. Toгава 17-годишната Серина Уилямс победи Мартина Хингис (18).

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *