Захариева: Общностите ни в чужбина сами да осигурят членовен а избирателните секции – България

Сподели статията с твоите приятели:

Организацията на изборния процес върви доста гладко, заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.
Организацията на изборите в чужбина също върви без проблеми. Чакаме все още разрешение от няколко държави, като Германия например, където има големи български общности. Не очакваме откази, просто процедурите за проверка са по-подробни, подчерта вицепремиерът. Тя призова българските общности в чужбина, с оглед изискванията за отрицателни PCR тестове и други мерки, самите те да осигурят членове на избирателните комисии. До 9 март могат да се подават заявления за откриване на секции в чужбина.
На въпрос дали ще оглави някоя от листите на ГЕРБ за предстоящия вот, Захариева каза, че ще помага, независимо къде ще бъде.
Не се бавим изобщо, не всички са обявили водачите на листи, коментира тя и допълни, че работата на Министерски съвет не прекъсва и ако има министри, които са в листите, работата на кабинета ще бъде на ротационен принцип.
Екатерина Захариева коментира и забавянето на ваксините за страната ни и острото писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов до компанията “АстраЗенека”. Вицепремиерът все още няма информация за получен отговор на писмото.
“Такова напрежение има в доста европейски страни. Доставя се по-малко, отколкото е заявено и поето като ангажимент от страна на компанията”, каза Захариева.
Преговорите се водят между централното ръководство на “АстраЗенека” и ЕК, пълен абсурд е, че някой друг може да се намеси в тези преговори, отговори тя на спекулациите в медиите.
В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса, очаква се получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата, съобщи още Захариева. 

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *