Застрашаващият рекламния бизнес на Facebook ъпдейт за iPhone излиза следващата седмица

Сподели статията с твоите приятели:

Един от най-големите кошмарите на Зукърбърг, версия 14.5 на iOS, скоро ще бъде разпространена чрез ъпдейт до собствениците на iPhone. Ключова промяна в нея ще бъде по-големият контрол в ръцете на потребителите за това дали данните им да бъдат използвани с цел показване на персонализирани реклами.  

След ъпдейт до iOS 14.5 потребителите на iPhone ще виждат изскачащ прозорец в използваните от тях приложения, в който ще трябва да посочат дали са съгласни да предоставят своите данни с цел персонализирани рекламни съобщения.

Става въпрос за т.нар. Идентификатор за рекламодателите (Identifier for Advertisers, IDFA), на който например Facebook разчита, за да развива бизнеса си с реклами. Чрез този идентификатор социалната мрежа може да показва рекламни съобщения от клиенти, които са подбрани спрямо интересите на потребителите.

Разбира се, Зукърбърг е против подобна промяна и в последните месеци организира шумна кампания против ъпдейта на iOS. Тезата на Facebook е, че това би ударило бизнеса на много компании, особено по-малките, които разчитат с по-малък бюджет да достигнат до точните клиенти. За социалната мрежа това означава спад в приходите от онлайн реклама. 

Е, въпреки явната борба срещу промените, Apple обяви, че ъпдейтът все пак ще бъде пуснат следващата седмица – между датите 26 и 30 април. 

Apple вече е предупредила, че ще премахне приложения, които не отговарят на новите правила, а всички новопостъпили в App Store приложения след 26 април трябва вече да са въвели ATT, или App Tracking Transparency.

Сред останалите промени в ъпдейта до iOS 14.5 се очакват традиционната нова порция емоджита, включително такова с ваксина, функция за по-бързо отключване на iPhone при носене на маска, както и нови гласове за Siri.

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *