“Засегна интересите на мафията”. Президентът смята, че Кирил Петков е атакуван от корупционери

Сподели статията с твоите приятели:

Според президента Румен Радев общественият дебат за гражданството на служебния икономически министър Кирил Петков е “атака от корупционери”. Това стана ясно в сряда от думите на държавния глава пред журналисти.

“Атаката срещу Кирил Петков е атака на корупционери, които искат да върнат часовника назад към бившето правителство, когато те паразитираха върху бюджета”, коментира Радев.

“Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията, осветли и пресече много схеми. Всички видяха празните язовири, станаха ясни парите, предплатени за ремонти и строежи на хартия, както и къде отиват кредитите на Българската банка за развитие. Атаката срещу министъра на икономиката цели да обезсмисли и да постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет”, каза президентът.

По думите му това е “политическият аспект на атаката”.Той посочи, че от юридическа гледна точка трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

В края на миналата седмица “Има такъв народ” постави въпроса дали служебният министър на икономиката Кирил Петков все още е и канадски гражданин, а в понеделник ГЕРБ сезира по темата Конституционния съд.

Според основния закон за министри могат да бъдат избирани и назначавани единствено български граждани. Министерството на външните работи вече изпрати запитване за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

В сряда президентът призова да се изчака решението на Конституционния съд, но не даде яснота дали Кирил Петков е подписал определени декларации при назначаването си.

Президентът не уточни кога ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет, нито дали е избрал коя ще бъде политическата сила, която ще получи третия мандат.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *