Зареждаме по-скъп бензин и дизел

Сподели статията с твоите приятели:

Горивата в страната поскъпнаха с до 10 стотинки за литър за последния месец, показват данни на специализираната платформа fuelo.net, която следи и сравнява цените на бензин, дизел и пропан-бутан.

2,27 лв. за литър е средната цена на бензин А95 и дизел, по-скъпо съответно с 8 и с 9 стотинки за литър. Автогазта дори е с 10 стотинки за литър по-скъпа през август и минава 1,20 лв. за литър на някои от бензиностанциите у нас. Възходящата тенденция е в ход от половин година. От тогава бензин и дизел са поскъпнали с цели 36 стотинки за литър.

През лятото на 2020 г. пандемията оказа положително влияние на цената на горивата и тогава литър от най-масовия бензин А95 точно преди една година струваше 1,81 лв./л., което е с 0,46 лв. (над 25%) по-евтино от сега. Нафтата се търгуваше също за 1,81 лв./л. или с 0,46 лв./л. (близо 25%) по-ниска цена от сегашната цена. При пропан-бутанът поскъпването е най-внушително – от 0,84 лв./л. до 1,17 лв./л, което е ръст с цели 38,1% или с 0,33 лв. по-скъпо, пише вестник “Труд”.

Тенденцията е в следващите седмици цените на горивата да се запазят сравнително постоянни, но високите им стойности в момента водят след себе си и по-високи цени на всички стоки и суровини, посочват експерти. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Сътресения с цените на горивата се очакват заради нов акциз, тъй като те трябва да бъдат повишени и да се определят не на база литри, а според енергийното им съдържание. Това предлага Европейската комисия. Ако промяната бъде приета, цената на бензина от сегашните 2,20 лв. ще стане 3,20 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне до 3,40 лв. за литър.

Относно цените на горивата по области, Пловдив вече е на пето място по най-евтино гориво. Първенец е Шумен, следван от Велико Търново, София и Габрово. Най-високи остават цените в Кюстендил и Кърджали.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *