Заради конфликта Путин – Навални инвеститорите се отказват от Русия

Сподели статията с твоите приятели:

Алексей Навални може да не е плюшеното руско мече, което Западът си представя, но поредният арест на този активист не насърчава инвеститорите от Уолстрийт да останат в Русия. Този пазар започва да им изглежда все по-малко обещаващ, пише американското списание Forbes

Според Кристофър Гранвил, управляващ директор на развиващите се пазари в Източна Азия в TS Lombard, основната причина за известно съживяване на политическия живот в Русия е фактът, че според Запада продължителното управление на Владимир Путин, както и дългият мандат на Ангела Меркел навлизат във финалната си фаза.

В Русия броят на “неизвестните” се увеличава.

За инвеститорите са важни два свързани въпроса: каква политическа система ще се развие в Русия след напускането на Путин и колко време ще отнеме смяната на властта? Дали преходът ще бъде относително плавен или, напротив, ще доведе до сериозна дестабилизация? Впрочем никой в Русия не иска такава дестабилизация.

„Играта с процеса, която видяхме на 2 февруари, когато Алексей Навални беше осъден на истински затвор, изглежда като най-ниската точка“, казва Гранвил. – Възможен е обаче и по-нататъшен спад, с увеличаване на броя на неизвестните. Колкото по-дълго продължава ендшпилът на Путин, толкова по-високи са рисковете.”

Ако Путин започне да обсъжда контролиран преход на власт през следващите две години, това би било може би най-сигурното решение за инвестиционния риск на страната.

А сега лошите новини за онези, които мразят Путин: Не се вълнувайте прекалено от този революционен трансфер на власт.

Миналогодишните промени в конституцията бяха умишлено изложени по такъв начин, че Путин да има избор какво да прави. Най-важното изменение го освобождава от броя на мандатите,според което управлението му трябваше да приключи през 2024 г.

Друго голямо политическо изменение дава на бившия президент доживотен имунитет. Ако Путин неуспешно предаде юздите на властта през 2024 г. и някой като Навални е на власт, тогава бившият президент ще бъде в безопасност, дори ако този хипотетично победител Навални тръгне по пътя на войната, отмъщавайки си за стари рани.

Путин все още е достатъчно популярен, така че предложеният от него кандидат за заместник има всички шансове да спечели. Не са много добрите лидери, на които хората под 50 могат да се доверят.

Преди Путин в крайна сметка на власт беше „вечно пияния“ Борис Елцин. Оставаше впечатлението, че той сам не се интересува от нищо, а просто изпълнява желанията на западните бизнес консултанти и Международния валутен фонд.

Преди Елцин беше Михаил Горбачов, който допринесе за разпадането на Съветския съюз. Помогна на мира по света, но унищожи руската икономика и в много отношения това разпадане беше травма в самото сърце на руската национална държава.

Путин често говори за разпадането на Съветския Съюз като за най-голямата геополитическа катастрофа на човечеството. Вероятно ще разберете чувствата му по-добре, ако си представите, че щатите Тексас, Калифорния, Орегон и Вашингтон са изчезнали, а заедно с тях са изчезнали и техните данъчни приходи и стари споразумения за разделяне на политическата власт на тези щати с федералния център .

Според TS Lombard, когато Путин се пенсионира, ще започне „надпревара на надеждата“ – реален растеж на руските пазари.

„Тези надежди обаче лесно могат да бъдат излъгани“, предупреждава Гранвил. “Всеки избран наследник вероятно ще бъде предпазлив към реформи във всички важни, но трудни области, като върховенството на закона. В действителност сред влиятелните кръгове прекалено драстичните реформи могат да се разглеждат като заплаха. След отравянето на Навални през август обаче конфликтите в политиката се увеличиха, което намалява вероятността Путин да избере сценарий на контролиран трансфер на власт. Това е вторият и основен проблем в това отношение. “

Нещо повече, управляващата класа в Русия, която от години е цел на разследванията на Навални все повече се чувстват в позицията на „обсадена крепост“. При тези условия тази класа може да избере опцията „при всички случаи ние държим Путин на поста президент“. Мотивът за това е да се избегне хаосът в стил Горбачов-Елцин.

 

Източник “Фокус”

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *