Заплахи към активисти и свикване на ново “Велико народно въстание”

Сподели статията с твоите приятели:

Ново “Велико народно въстание“ беше свикано за 10 септември по време на 59-ия ден от протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Новината беше съобщена от едни от организаторите на митингите проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които наричат себе си Отровното трио.

Първият протест под мотото “Велико народно въстание” се състоя на 2 септември. Тогава се стигна до тежки сблъсъци между граждани и полиция, обгазени хора, извеждане на водно оръдие и масови арести.

“Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим “кървавата сряда”. Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв”, заявяват от Отровното Трио.

В събота традиционно протестиращите се събраха в пространството между сградите на Президентството, Министерския съвет и бившия Партиен дом. Малко след началото на митинга хората блокираха движението пред сградата на БНБ.

Протестът се провежда под наслов “Нас не ни е страх”, а протестиращи коментираха пред БНР, че “полицията не си е научила урока”.

В сравнение с предходните дни днес хората на протеста са по-малко. Към момента обстановката е спокойна.

Призори в събота палатките на кръстовището пред бившия Партиен дом бяха премахнати от полицията, след като само няколко часа рано те бяха наново поставени там от протестиращите.

Заплахи към активист в Стара Загора

По-рано през деня стана ясно, че едно от най-известните лица на протеста в Стара Загора – автоинструкторът Митко Трайков, е бил заплашван по телефона. Той е получил предупреждение, че ще се случат лоши неща на семейството му и бизнеса, ако не спре да протестира съобщи сайтът starazagora.io.

Късно през нощта той е получил обаждане по телефона си, на което обаче е отговорила съпругата му. Тя е била предупредена от мъж, представил се като “Иван Терзиев от “Левски”, д предаде на съпруга си “да спре да се занимава с протестите, защото е дочул, че му се готвят много лоши неща”.

По-късно Трайков, описван като едно от най-разпознаваемите лица на протестите в града, който често е начело на автошествията и е регионален организатор на сдружението “БОЕЦ”е подал жалба в полицията.

Само един от задържаните на 2 септември остава в ареста

В събота стана ясно, че само един от 30-те задържани за 72 часа, за които прокуратурата поиска удължаване на задържането, е оставен в ареста.

През деня в събота пред сградата на Районния съд в София се проведе протест с искане за освобождаването на останалите в ареста протестиращи, задържани на втори септември. В съдебната сграда през целия ден продължиха съдебните заседания, на които се гледаха мерките на арестуваните.

Пред сградата на съда се събраха представители на организацията “Правосъдие за всеки“, както и от партия “Възраждане”.

Процесът започна след известно закъснение, което предизвика напрежение, тъй като адвокатите на задържаните не бяха допуснати в сградата на съда за началото на заседанията, обявено за 9 часа.

Пред Свободна Европа един от защитниците Минчо Спасов заяви, че става въпрос за гледането на 30 дела на тези, които са били задържани за 72 часа и за които прокуратурата е поискала удължаване на срока на задържането. Той каза, че забавянето е дошло заради прокурорите, които не са успели да подготвят документацията на време. По негови думи става въпрос за необичайно натоварване, тъй като “отдавна не е имало толкова задържани и очевидно прокурорите не могат да се справят“.

“Унизително е. Нарушава се правото на равнопоставеност между адвокатите и прокурорите в процеса, защото адвокатите стоим затворени зад решетките навън, докато прокурорите се запознават с делата и си работят по кабинетите. Това е дискриминация”, каза Спасов.

В крайна сметка по информация на бТВ стана ясно, че само един от задържаните на втори септември е оставен в ареста, тъй като при него е регистрирана “повторяемост на престъплението”.

Омбудсманът поиска проверки в МВР

В петък стана ясно също, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала проверка от МВР относно сигнали за насилие и отказ от незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на втори септември. Ковачева осъжда действията насилието и неправомерната употреба на сила над демонстранти и журналисти, които са били видени в кадри от медиите, и настоява за извършване на ефективно разследване на всички сигнали.

Тя определя като недопустимо видяното в кадри на телевизиите използване на боксове от страна на униформените, както и наличието на нашивки с надпис “Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения“. Омбудсманът настоява и МВР да предостави информация затова дали по време на протеста сред охраняващите го полицейски служители е имало и такива без индивидуални идентификационни номера.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *