Запитването за новите 8 F-16 не значи, че ще ги платим веднага

Сподели статията с твоите приятели:

Ген. Константин Попов, народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана в парламента, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Господин генерал, кога беше взето решението за закупуването на още 8 изтребителя F-16?

Константин Попов: Всъщност както знаем по проекта се работи в продължение на много години. Първият проект за инвестиционен разход беше приет 2016 г., спомням си тогава аз бях като началник на отбраната, генерал-майор Румен Радев, който беше тогава командир на ВВС, поздравихме се и в този проект беше ясно и точно написано, че има два етапа. Първо осем и след това още осем. След това този проект беше актуализиран през 2018 г. средата и в тази си част той остана непроменен. И идеята за придобиване на 16 самолета, нов тип боен самолет, е непроменена. И тогава, аз си направих сега справката, това беше подкрепено от голямо мнозинство в Народното събрание, включително от колегите от БСП, включително лично от госпожа Нинова, за което аз многократно благодарих и по медии, и в зала, включително. Така че никога не е ставало въпрос, че България ще остане единствено само с 8 самолета. И това е ясно указано и в проекта за инвестиционен разход, където се казва, че МиГ-29 ще излязат от строя до 2030 г., че поддръжката им и модернизацията са неефективни в сравнение със закупуването на нов тип боен самолет, което е нормално и резонно. Така че фактът, че се работи по този начин е много ясно изписано. И това е задача от парламента към правителството. Парламентът е поставил задача на правителството да работи по този начин.

Водещ: Не е изненадващо това, че България иска да придобие 16 бойни самолета, тъй като толкова е една ескадрила, ако не бъркам?

Константин Попов: Да, това е организационно формирование, което може да изпълнява задачи и да подготви необходимия брой летци, за да може наистина тези летци да не са прекалено пренатоварени и да могат да носят бойни дежурства и air policing.

Водещ: По-скоро изненадата идва от това, че още преди да сме придобили първите 8, които вече заплатихме, ние поръчваме още 8 и това дойде изненадващо, сякаш преди 1 месец нямаше яснота, че искаме да купим още 8 изтребителя?

Константин Попов: Всъщност яснота, че трябва да придобием още 8, има още от 2016 г. Второ, това не е поръчка. Това е запитване за информация за цена и наличност. И в това запитване е казано, че това е необвързващо, че ние не поемаме никакъв ангажимент. Но ние трябва да можем да си направим добре сметката. Да знаем кога, при какви условия, разсрочено заплащане сме посочили, че искаме, можем да планираме придобиването им. И това е в контекста на така провеждания стратегически преглед, това е в контекста на кризата с коронавируса. Знаем, че ще има трудности и ние искаме да си направим по-добре грубо казано сметката, за да знаем по какъв начин да реализираме и проекта за Сухопътни войски, и проекта за придобиване на кораби за Военноморските сили, и да продължим този проект, да го завършим и то по един добър начин. Очевидно е, че когато попиташ и когато ти предоставят информация, ще имаш по-ясна картина и ще можеш по-добре да планираш. И когато приемеш Програмата за развитие на отбранителните способности в Народното събрание и Програмата за развитие на въоръжените сили от правителството на България, тези цифри ще са много по-достоверни, много по-точни и на тяхна база ние ще можем наистина да свием ножицата между желание и реалност.

Водещ: Сега, това уточнение, което правите е изключително важно, че ние правим запитване. Защото вчера в публичното пространство всички останахме с впечатлението, че ние поръчваме и едва ли не утре плащаме изтребителите.

Константин Попов: Всъщност тук наистина трябва да бъде абсолютно ясно и аз не виждам защо госпожа Нинова така изведнъж след изказването на господин Жаблянов, който говореше защо напуска парламентарната група, тя поде тази тема. Ясно е написано, че това не е обвързващо. И че ние искаме само да придобием информация. И няма правна и финансова обвързаност за подписване на договор. Точка. И че ние дори няма да покрием разходите на американската страна за подготовката им на този отговор. Това е категорично ясно, записано и така работи системата.

Водещ: От друга страна е логично, ако сме поръчали 8 броя вече бойни самолети F-16, да поръчаме още 8. Би било нелогично да поръчаме друг вид 8 самолета, не е ли така?

Константин Попов: Това сочи здравата логика и така е заложено в проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който е гласуван от Народното събрание, включително и от колегите от БСП, включително и от госпожа Нинова. Аз пак искам да изразя своето учудване защо сега изведнъж се повдигна тази тема, при положение че това са договори между правителството на България и правителството на САЩ и по времето на срещата е присъствал американският посланик като представител на държавата САЩ и това са си съвсем официални разговори, където ние искаме да бъдем добре информирани и да ни бъде гарантирано, че ние ще можем да сме сигурни, че този договор, който сме подписали ще бъде изпълнен навреме, и ще можем да продължим, така че да завършим целия процес, а да не оставим работата на половина.

Водещ: Тъй като вече малко избледня информацията за първите 8 F-16, нека още веднъж да кажем кога те трябва да бъдат на разположение на българските ВВС, т.е. кога да ги чакаме в България?

Константин Попов: Много точно и много навременно по въпроса, защото ни дава възможност да довърша това, което започнах. 2023 г. и 2024 г. ще трябва да бъдат доставени тези 8 самолета, за да може те да могат да изпълняват задачата си по air policing малко по-късно и още малко по-късно да могат да изпълняват всичките си мисии и задачи. Т.е., ако приемем, че 2026-2025 г. бъдат доставени следващите 8, с воденето на подготовката, усвояването им, те ще могат да бъдат използваеми оперативно готовни да изпълняват всичките си мисии тогава, когато МиГ-29 ще излязат от употреба. Общо-взето това е планът. И всъщност тази информация, която ще придобием ще ни даде свобода и ще видите, че догодина няма да има в бюджета на Министерството на отбраната, в Държавния бюджет няма да има плащания за новите 8. Защото ние нямаме договор. И не се предвижда да има сключен договор от догодина. Но, че трябва да има информация, че трябва да можем да си направим разчетите коя година по колко как да плащаме, мисля че няма нищо укорително. Дори правителството трябва да бъде похвалено за това, което прави, защото изпълнява решението на НС.

Водещ: Ние вече платихме авансово първите F-16, нали така?

Константин Попов: Да, платихме ги. Има наши летци, които са за подготовка, ще бъдат изпратени допълнително летци така, както е по договор, инженерно-технически състав. Работи се по развитието на инфраструктурата на летищата. За добро или за лошо, ние си спасяваме българската авиация и то по един не лош начин. Напротив. С придобиване на сериозни бойни способности.

Водещ: Сега тези пилоти, които в момента са в Щатите на обучение, кога ще могат да пилотират реално F-16 в реални условия такива, със задачите по air policing?

Константин Попов: В зависимост от програмите, които има заложени в договора. Едните трябва да могат да бъдат водачи на двойки, други трябва да могат да бъдат водени, трети трябва да бъдат инструктори. В зависимост от индивидуалната подготовка на летците, които са заминали, програмите са различни. И те щ могат ориентировъчно след 2,5 г. да приключат обучението си и да бъдат тук в България заедно с новите самолети, така че наистина да могат да си изпълняват и задачите в България.

Водещ: Казано с други думи, доколкото ви разбрах, когато първите 8 самолета бъдат доставени в България, ние вече ще имаме обучени пилоти.

Константин Попов: Ще имаме 12 обучени пилота.

Водещ: И те ще могат веднага да поемат задача по air policing, така ли?

Константин Попов: Тук веднага не знам какво означава, но да – по най-бързия начин ще могат да започнат изпълнението и на тази задача така, както е предвидило и командването на ВВС.

Водещ: А до тогава Миг-29 е ли в състояние да изпълнява тази задача? Тъй като знаем, че и в момента има един съвместен air policing, в който американски самолети изпълняват тази задача на наша територия?

Константин Попов: Това е целта и на ВВС, и на Министерство на отбраната, извинявам се, че говоря от тяхно име, но МиГ-29 да може да допълва усилията, когато има Ф-16, да може да се,изпълняват задачите и сега по air policing. Има отделени финансови средства, грубо в рамките на 100 милиона лева за ремонт и поддържка на Миг-29. За съжаление както в много други договори има известни проблеми, с които Министерството на отбраната иска да се справи. Така че има заделен финансов ресурс за поддръжка на МиГ-29, защото тези самолети в момента са необходими и ще бъдат необходими в следващите няколко години, но не безкрайно.

Водещ: Господин генерал, добре е нещо да уточним. Сигурно сте видял, че в социалните мрежи любители на авиацията и не чак толкова любители са подхванали една полемика по отношение на това решението за закупуването на нови изтребители политическо ли е или експертно? Може ли вие да се произнесете по този въпрос като човек, стоящ, стоял от двете страни на бариерата?

Константин Попов: Експертното мнение определено трябва да се зачита. Определено експертното мнение е изключително важно и затова начело на работния екип е командирът на ВВС с много представители и от ВВС, и от други структури на Министерство на отбраната. Има цяла процедура, по която този проект се предвижда, взема се отношение от Съвета на отбраната, знаете че и началникът на отбраната подкрепи този проект, и командирът на ВВС подкрепи този проект. Пък и останалите, защото това става в сериозен диалог. Но няма как да падне отговорността на политиците да вземат правилно решение. И те естествено, че трябва да стъпят на базата на експертното мнение, но нашата държава и във всички други демокрации, политиците носят своята отговорност. Защото в края на краищата бюджетът се гласува в Народното събрание, Проектът за инвестиционен разход се гласува в Народното събрание и договорът се ратифицира, когато е държава с държава в Народното събрание. Няма как политиците да останат мълчаливи, защото знаете, в Народното събрание винаги има различни мнения в зависимост от коя парламентарна група са изказани, в зависимост от личното мнение и информация, която има отделен народен представител. Не виждам начин и средства да се заключат устите на политиците. Разбира се, че политиците трябва да говорят отговорно, да знаят последствията и да имат отношение към отбраната и сигурността на държавата, когато се изказват по тези теми.

 

Евелина БРАНИМИРОВА

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *