Заев: Македонският език ни е гарантиран, а за Гоце Делчев ще бъдем внимателни | |

Сподели статията с твоите приятели:

Северна Македония ще бъде внимателна в официалните коментари по въпроса за Гоце Делчев, тъй като трябва да се постигне решение, което да е от полза за Скопие и София, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция днес.

Ние сме фокусирани върху възможността за бързо решение на въпроса, пред който сме изправени. Гаранцията за свързаните с идентичността въпроси е потвърдена в Договора за добросъседство с България, а това са македонският език и македонският народ. Аз вярвам, че всички тези документи, коментари, които излизат, са само желание за решаване на тази четвърта историческа глава или шеста историческа личност (Гоце Делчев – б.р.), което може да бъде отлична възможност да ни сплоти, да ни сближи, да укрепва приятелството, каза Заев.

Очаква се външният министър на Северна Македония Буяр Османи да посети България следващата седмица преди Заев да направи официално посещение у нас в края на октомври или началото на ноември.

Надявам се много скоро да посетя София, където ще имаме възможност да обсъдим много проекти, главно икономически проекти. Един от тях ще бъде газова връзка. Но аз определено вярвам, че всичко, което предстои пред нас, е още един сигнал за позитивно сътрудничество в целия регион, заяви македонският премиер.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *