Заев заиграва с популистите от македонското ВМРО за преговорите с България | |

Сподели статията с твоите приятели:

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония на премиера Зоран Заев подкрепи предложението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за резолюция за “червените линии” при преговорите с България.

Резолюцията налага зачитане на “пространствената и времева приемственост на македонския език и неговите диалекти”, както и на “автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна приемственост”.

В проектодокумента е посочено още, че “погледът към миналото изисква приобщаващо отношение, а не изключително присвояване на историята и традицията”.

Очаква се резолюцията да бъде приета в македонския парламент с гласовете на управляващи и опозиция.

Говорителят на Социалдемократически съюз на Македония Костадин Костадинов каза днес на пресконференция, че македонската идентичност и македонският език не могат да бъдат условие за европейския напредък на страната, но ако ВМРО-ДПМНЕ не са сигурни в това и им трябва потвърждение и от парламента, ще го получат.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески публикува във фейсбук профила си черновата на резолюцията.

заиграва с популистите от македонското ВМРО за преговорите с България - Заев заиграва с популистите от македонското ВМРО за преговорите с България | |

През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *